Învățături despre post și Carte de rugăciuni pentru enoriașii Centrului de Socializare „Osana” din Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău a avut loc o nouă întâlnire în cadrul Centrului de socializare pentru vârstnici „OSANA”. Întâlnirile de socializare ale vârstnicilor au loc în fiecare zi de marţi de mai bine de șapte luni, unde un număr de peste 50 de credincioşi participă la diversele discuţii şi ateliere, prelegeri ale invitaţilor speciali: preoți călugări, preoți de mir, profesori, doctori, avocaţi, accesând diverse probleme, în funcţie de nevoile personale a participanţilor, dar şi în funcţie de calendarul bisericesc, cu sărbătorile naţionale ale poporului nostru.

Marţi, 22 martie anul curent, începând cu ora 08:00 s-a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, unde credincioşii pregătiţi prin spovedanie şi citirea canonului dinaintea Euharistiei, s-au împărtăşit. Invitat al zilei a fost părintele Sandu Traian, paroh al Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din satul Secuieni, care a citit în timpul Sfintei Liturghii rugăciunile pentru pace şi cele pentru poporul ucrainean mult încercat.

Părintele invitat a prezentat la începutul discuţiei modelul de post al celor păstoriţi de preacucernicia sa, modul de pregătire pentru post prin schimbarea tacâmurilor şi a veselei, după obiceurile străvechi. De asemenea a adus câteva definiţii şi citate despre rugăciune:
Sfântul Grigore Sinaitul spune că cel bătrân şi bolnav poate sta culcat cu capul pe-o pernă, dacă nu poate sta în picioare, numai să se roage.
Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Tu, când te rogi, trebuie să ai inima înfrântă şi smerită, durerea inimii pentru păcate şi smerenie”.
Sfântul Grigorie de Nyssa: „Rugăciunea, în creşterea ei, nu are margine, pentru că ea se uneşte cu Dumnezeu.”

În cadrul acestei întâlniri, părintele coodonator al Centrului Osana, Epure Ionuţ, a prezentat Cartea de rugăciuni alcătuită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim tipărită pentru nevoile stringente ale credincioşilor din timpul postului, îndrumând pe participaţi să ofere la rândul lor aceste cărţi ale credinţei şi altor rugători, fie la momenul aniversar sau la alte momente din viaţă, unde rugăciunea aduce atâta alinare. Având în vedere contextul Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, Înaltpreasfinția Sa a diortosit și așezat mai multe rugăciuni pentru diferite trebuințeîn cartea de rugăciuni apărută la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Rugăciunile la vreme de întristare sau zile onomastice ori de naștere, precum și cele la ieșirea din casă și începerea lucrului, ori rugăciunile închinate sub formă de imnuri îngerului păzitor, Sfintei Cuvioase Parascheva și Sfântului Antipa de la Calapodești. 

De asemenea, au fost stabilite ultimele detalii privind pelerinajul ce va avea loc pe data de 28 martie la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mânăstirea Prislop, în care credincioșii vor beneficia de confortul oferit de Agenția de Pelerinaje „Meteora”.

Următoarea întâlnire va avea loc marţi, 29 martie, când un părinte invitat va prezenta implicarea bisericii în toată activitatea ProVita, adică pentru viaţă.

You may also like...