Proiectul Eparhial „În temniță Am fost și ați venit la Mine” derulat la Centrul OSANA din Protoieria Bacău
În Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău la Centrul de socializare pentru vârstnici Osana, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Săptămâna Patimilor a accesat Proiectul eparhial ce se desfăşoară în Protoieria Bacău la nivelul centrelor parohiale, denumit „În temniță Am fost și M-ați cercetat”.
Ca o activitate ce încununează cele 8 luni de la înfiinţarea Centrului Osana, părintele Ionuț Epure, coordonatorul centrului, alături de credincioşii care cu doar două zile înainte au serbat Hramul Bisericii Floriilor, au avut dorinţa de a dărui din dragostea lor şi celor ce sunt privaţi de libertate, plinind porunca Mântuitorului: „Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine.”
În dimineaţa zilei de marţi 19 aprilie, un sobor de preoţi sub protia părintelui Daniel Mașala, preot capelan la Penitenciarul Bacău, au săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfinţile, la care o parte dintre credincioşi s-au împărtăşit. La slujbă au particitat şi un grup de șase persoane aflate în custodia Penitenciarului. Conform programului împământenit la centrul de socializare, a urmat un dialog duhovnicesc. Părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche, prezent la eveniment, a deschis cuvântarea prin citarea evangheliei zilei subliniind calitatea tuturor oamenilor de a fi primiţi ca „fii” ai Bunului Dumnezeu. Privarea de liberate, a concis părintele, se poate asemăna cu îngrădirea libertăţii primite în dar de la Creator. Biserica este Instituţia divino-umană care doreşte restaurarea omului la frumuseţea cea dintâi.
Părintele asistent social, Răzvan-Dimitrie Radu a menţioant că acest proiect s-a desfăşurat şi în Parohia Siretu, pe care o păstoreşte, şi că aceste activităţi sunt foarte importante atât pentru enoriaşi cât şi pentru cei care îşi doresc reintegrarea. Este un moment în care suntem oameni, de altfel toţi păcătoşi, care ne dorim mântuirea.
Părintele paroh Beicu Mihai a reliefat faptul că şansa ca omul să rămână curat în faţa legii, ţine de şcoală, de Biserică, dar în special de educaţia familială, toate acestea formând caracterul creştinesc şi moral al unui om.
Mai mulţi credincioşi au relatat despre linia subţire uşor de depăşit a legii, pe care trebuie să o respectăm cu toţii, dar faptele ne urmăresc toată viaţa. Au întrebat despre familiile lor, copii care îi aşteaptă acasă, dar şi că orice faptă poate fi iertată dacă este însoţită de căinţă. Părintele Daniel, cel care îi are în păstorire a arătat compasiunea sfinţiei sale pentru fiecare om în parte, subliniind că prin credinţă omul se poatre schimba cel mai uşor.
După rugăciunea de binecuvântare a bucatelor, participaţii au gustat din preparatele de post aduse de către credincioşi, rezumând ca la masă cu toţii suntem egali, aşa cum suntem şi în faţa bunul Dumnezeu.