Centrul OSANA va reprezenta Arhiepiscopia Romanului și Bacăului la etapa Patriarhală a Concursului Național Catehetic 2022
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia Intrarea Domnului în Ierusalim Bacău în luna mai a anului 2021 a fost înfiinţat „Centrul de catehizare pentru copii Osana”, sub coordonarea preotului Ionuţ Epure, debutând cu o Şcoală de Vară şi cu activităţi săptămânale centrate pe cateheză, fiind gândită ca o şcoală de duminică.
De la 16 ianuarie 2022, Centrul Osana a implementat Concursul Naţional Catehetic al Patriarhiei Române intitulat „Rugăciunea în viaţa mea”, ca o nouă provocare. Dacă la început, Centrul număra 30-40 de copii, prin intermediul Proiectului Patriarhal, astăzi sunt între 80 şi 100 de participanţi, scopul nefiind numărul mare al participanţilor, ci stimularea interesul copiilor spre credinţă, modelarea stilului de rugăciune, socializarea tinerilor prin intermediul religiei, dar şi o apropiere de Sfintele Taine, în special Spovedania.
Strategia de a fi vizibilă această activitate o reprezintă parteneriatele de colaborare ale Centrului cu cele două școli de pe raza parohiei, dar şi implicarea excepţională a profesorilor de religie, a mediatorului şcolar şi a directorilor care au găsit necesară această împreună educare a minţilor fragede. Şcoala Gimnazială „Alecu Russo” a fost reprezentată de domnul director Andrei Enache, de altfel profesor de religie, doamna director Maria Abaza şi doamna mediator şcolar Andreea Burac, iar Şcoala Gimnazială „Ion Luca” de domnul profesor de religie Ilie Poenaru, care au promovat proiectul în şcoală, prin prezentarea la orele de religie, dar şi prin intermediul grupurilor şcolare de pe Whatsapp. Nu doar au prezentat proiectul, ci, duminica, au venit alături de copii, la Sfânta Liturghie, şi s-au implicat în desfăşurarea activităţilor, care au avut loc în biserică şi în curtea acesteia şi în sălile de sport ale şcolilor.
S-au susţinut în total un număr de 10 cateheze, care au avut ca scop conştientizarea de către copii a rolului rugăciunii în viaţa fiecăruia dintre ei, dar şi de a-i aduce în biserică.
Toate întâlnirile au debutat cu o poveste religioasă cu tâlc, rostită cu iscusinţă de domnul profesor Ilie Poenaru, pentru a le stimula interesul şi dorinţa de a afla mai mult. Pornind de la Rugăciunea celor mici – Îngeraşul şi celelalte rugăciuni cunoscute de copii, s-a ajuns la înţelegerea Rugăciunii colective, sub forma Lanţului de rugăciune. Rugăciunea inimii a fost experimentată de către copii în momentul pictării icoanelor pe sticlă, dar şi a confecţionării brăţărilor şi mărţişoarelor pentru mama. Puterea rugăciunii părinteşti a fost arătată ca fiind un început spre credinţa şi rugăciunea neîncetată a Sfinţilor Mucenici.
Pentru mulţi dintre copii, proiectul acesta a fost motivul primului post din viaţa lor, în unele familii, copiii participanţi fiind singurii care au început să postească, conştienţi fiind că postul şi rugăciunea reprezintă treptele spre mântuire. Tabla de şah a fost explicată ca o lume în miniatură, în care pedeapsa este rezultatul păcatului şi a greşelilor, iar contemplarea şi raţiunea ca părţi sublime ale omului.
Fiecare dintre acestea a fost însoţită de activităţi practice, respectiv: diverse jocuri de cunoaştere, jocuri aplicative, ateliere de creaţie. Activităţile au fost promovate într-un reportaj pe Trinitas TV, pe pagina de Facebook, pe site-ul Protoieriei Bacău, site-ul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pe site-ul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, un articol în ziarul Lumina, două emisiuni pe posturile de televiziune locale Urban TV, Euro TV, transmise şi online.
În după amiaza zilei de Duminică 15 mai 2022, o mică parte din Centrul Osana, au mers însoţiti de preotul coordonator Ionuţ Epure şi de domnul profesor de religie, coordonator Ilie Poenaru la Arhiepiscopia Romanlui şi Bacăului. În Catedrala închinată Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, copiii cuprinşi de mari emoţii, au avut bucuria de a fi binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care cu multă blândeţe i-a felicitat pentru frumoasele realizări, iar ca semn al bunătăţii ierarhului, au fost răsplătiţi cu un cadou, o carte de rugăciuni şi îndemnul ca activităţile Centrului să rămână la acelaşi nivel deosebit de pănă în prezent.
Cel mai frumos dar primit de Parohie, este acela că Parohia deținătoare a locului I va reprezenta Arhiepiscopia Romanului și Bacăului la etapa patriarhală ce va fi desfășurată la București, în data de 21 mai, cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale.
La nivelul Protoieriei Bacău, locul II în cadrul Concursului Național Catehetic 2022 a fost obținut de către Parohia Precista care a derulat numeroase activități cu elevii Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” sub coordonarea și îndrumarea profesorului lor, doamna Teodora Plăieșu și a preoților de la biserica băcăuană.