Pelerinaj de trei zile în Nordul Moldovei pentru credincioșii Centrului de Socializare OSANA din Protoieria Bacău
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului credincioşii din Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău au pornit pentru a 8-a oară anul acesta în pelerinaj, de data aceasta în Bucovina. În cadrul Centrului de socializare pentru vârstnici OSANA, al Parohiei Floriilor, în ultimul an şi jumătate au fost desfăşurate mai multe activităţi menite să apropie credincioşii de Biserica lui Hristos, dar şi să ofere celor vârstnici posibilitatea de socializare în cadrul întâlnirilor. Beneficiind de serviciile Centrului de Pelerinaje Meteora, călătoria duhovnicească care a avut loc in perioda 16-18 august 2022, a însumat un număr de 50 pelerini, care au putut vizita multiple edificii religios-culturale din ţinuturile moldave.
Astfel, prima zi a însemnat întâlnirea credincioşilor la ora 07:00, întâmpinaţi de către părintele Ionuţ Epure, coordonatorul Centrului de socializare. După săvârşirea rugăciunilor dimineţii şi a rugăciunii pentru călători, pelerinii au primit o provocare, aceea de a răspunde la întrebarea: „Dacă omul sfinţeşte locul, locul îl sfinţeşte pe om?” Primul loc de închinare a fost Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului cu impresionanta Catedrală închinată Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, unde pelerinii au facut trecerea de la o simplă excursie la un pelerinaj cu trăiri duhovniceşti, prin participarea la dumnezeiasca Liturghie. Tot aici au vizitat şi atelierul de fabricat lumânări ocrotit de către Sfânta Fotini, iar la ieşirea pe poarta Arhiepiscopiei, prin bunătatea maicii responsabile, pelerinii au fost îndulciţi cu plăcinte preparate la brutăria Betleem din incinta Centrului Eprahial.
Următoarea destinaţie a fost Catedrala Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, unde multe inimi au fost alinate prin închinarea la moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care este protectorul acestui sfânt locaş alături de Sfântul Gheorghe. Următorul punct pe harta mănăstirilor a fost închinarea la Mănăstirea Dragomirna, cea care a însăilat peste o mie de motive arhitecturale româneşti de la baza bisericii până la vârful turlei de 42 m înălţime.
Cea mai nouă mănăstire din judeţul Suceava, înfiinţată chiar anul acesta, din satul Părhăuţi, s-a închegat în jurul Bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor”, construită în epoca Sfântului Domnitor Şfefan cel Mare şi sfinţită, ca şi Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, cu exact cinci secole în urmă. Ca o minunată regăsire pentru pelerinii cu experienţă a fost Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde credincioşii au participat la vecernie, iar mai apoi s-au închinat şi la moaştele celor trei egumeni de care se leagă istoria acestui lăcaş, Sila, Natan şi Paisie, şi au îndreptat o rugăciune către Milostivul Dumnezeu la mormântului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen. Ultimul edificiu de închinare a zilei a fost Mănăstire Putna, vatră a credinţei monahale moldave, supranumită de Mihai Eminescu „Ierusalimul Neamului Românesc”.
În cea de-a doua zi, care a început cu o mângăiere a picăturilor de ploaie, pelerinii s-au închinat la peştera Sfântului Daniil Sihastru, iar mai apoi şi-au îmbiat privirile cu frumoasele Obcine ale Bucovinei, popsind la Pasul Palma, care traversează Obcina Mare şi leagă Valea Moldoviței de Podișul Sucevei. Mănăstirea Suceviţa cu reprezentarea Scării dumnezeiescului urcuș a Sfântului Ioan Scărarul, pictată pe peretele de apus al catedralei rivalizează cu galbenul de Moldoviţa, Mărul de Aur fiind revendicat de Mănăstirea cu cea mai veche atestare istorică. La Vatra Dornei, pelerinii s-au bucurat în Parcul Central, de minunatele veveriţe care încă răspund la chemarea sunetului nucilor, iar peisajele de munte au impresionat prin grandoare.
Cea de-a treia zi a fost marcată de sublima Liturghie de la Mănăstirea Dorna Arini, unde călătorii au primit şi binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Teodosie. Turnul Clopotniţei de 60 de m, cu 24 de clopote a ridicat privirile pelerinilor către cer. La Mănăstirea Petru Vodă, bucatele mănăstireşti aburinde au plinit vorbele de duh şi credinţă oferite de unul din vieţuitorii sfântului locaş de închinăciune. Mănăstirea Neamţ, cu o istorie de peste 500 de ani, cea mai mare şi mai impunătoare biserică construită de Ştefan cel Mare, a fost ultimul loc de închinare al acestui pelerinaj.
În această călatorie spirituală, atât mănăstirile de închinare, cât şi drumul au reprezentat clipe de împrospătare duhvnicească, pricesnele şi micile cuvinte de învăţătură ale părintelui Ionuţ Epure, determinând credincioşii să se înscrie deja pentru următorul pelerinaj, cel din Maramureş. Acest timp de calitate petrecut ca într-o familie îi ajută pe credincioşi să treacă peste emoţiile din ultima perioadă, atât ale pandemiei cât şi ale celorlalte griji cotidiene, reconfortându-i sufleteşte, iar nădejdea şi dragostea către Bunul Dumnezeu au fost învăluite în pace.