Cateheză: „Să spunem NU Halloween-ului şi DA Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil” la Centru Catehetic pentru Copii OSANA

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, în „Centrul de Catehizare pentru copii OSANA”, al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim Bacău” s-a desfăşurat o cateheză în două părţi, pe durata a două întălniri, despre sărbătorile creştine dar şi cele „importate din străinătate”, mediul normal de creştere şi educare a copiilor, dar şi modelele de urmat în creşterea şi dezvoltatrea personalităţii viitoarelor generaţii de creştini.

În duminicile din 30 octombrie şi 6 noiembrie, un grup de 60 de copii, beneficiari ai centrului, au avut bucuria şi interesul de a urmări antiteza unor evenimente numite, sub mantia tradiţiei, sărbători. Tinerii din ASCOR Bacău (Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Români), reprezentaţi de către George Negru şi Alexandra Pârlog, alături de preotul coordonator Ionuţ Epure, au propus spre dialog atât tema mult disputatului Halloween prezentată în prima duminică, cât şi ajutorul, mijlocirea şi sprijinul pe care copiii îl aşteaptă de la Sfinţii Îngeri.

În ultima duminică din octombrie, copiii au participat la Sfânta Liturghie, cei pregătiţi s-au împărtăşit, iar mai apoi, au gustat din bunătăţile culinare cu care sunt aşteptaţi la fiecare cateheză. Întâlnirea fiind gândită ca „o şcoală de duminică”, se urmăreşte ca în timpul activităţilor copiii să petreacă timp de calitate alături de preot şi de voluntari, departe de telefoane şi tablete, timp în care minţile lor fragede să prindă curajul de a gândi şi medita liber, dincolo de reclamele şi influenţele comerciale. Pornind de la un filmuleţ de scurt metraj, tânărul George Negru a explicat şi tradus termenul „halloween” dar şi consecinţele acomodării trendurilor comerciale propuse de marile corporaţii ale lumii.

În prima duminică din noiembrie, pe formatul educaţiei-nonformale, copiii au formulat o definiţie a cuvântului „înger”: este o fiinţă fără trup, cu aripi, care stă lângă Dumnezeu, care arată la faţă ca un copil, care duce mesajele de la Dumnezeu la om şi ridică rugăciunile oamenilor la Dummnezeu. Privind icoana Sfinților Arhangheli Mihail şi Gavriil, copiii au dedus de ce sunt reprezentate sabia Sfântului Mihail şi crinul din mâna Sfântului Gavriil. „Cel ca Dumnezeu” şi „Omul lui Dumnezeu”, aşa au fost traduse numele Sfinţilor îngeri. Privind şi peretele dinspre apus, cu reprezentarea Judecăţii de Apoi, copiii au discutat despre îngerii cei buni şi cei răi.

În partea a doua a întâlnirii, s-a aplicat atelierul îngerilor de hârtie, îngerii păzitori ai copiilor, prin desenarea, colorarea şi decuparea operelor create de mâinile micuţe.
Centrul Osana îşi desfăşoară neîntrerupt activitatea de aproape doi ani, şi copiii doritori sunt aşteptaţi să se alăture. De asemenea în cadrul centrului se desfăşoară pregătire gratuită la limba engleză în grupe de două nivele, un curs de şah, iar în apropierea sărbătorilor Crăciunului se vor pune bazele corului de copii.

You may also like...