Proiectul „100 de cateheze în Postul Crăciunului” continuă a fi derulat în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul Centrului de socializare pentru vârstnici OSANA, a fost implementat proiectul demarat de Protoieria Bacău, cu cea de-a treia cateheză. Scopul acestor întruniri este acela de a oferi credincioşilor din judeţul Bacău, 100 de cateheze cu un conţinut ales, la un nivel academic, folosindu-se mijloace moderne de implemantare ca videoproiector, flipchart, pornind de la anumite imagini şi avansând spre anumite filmuleţe de scurt metraj, o discuţie lejeră, dar foarte bine structurată respectând modelul prezentărilor universitare.

În data de 24 noiembrie 2022, beneficiarii Centrului Osana, au participat la Sfânta Liturghie, după programul împământenit al întâlnirilor. Invitatul săptămânii a fost părintele catehet Flavius Balaban, preot slujitor al Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi Bacău. Începând cu ora 9, beneficiarii s-au asezat la cercul discuţiilor. Interesanta cateheză susţinută a avut ca temă „RUGĂCIUNEA PROFEȚILOR ȘI DREPȚILOR VECHIULUI TESTAMENT”. Dialogul între părintele catehet şi credincioşi s-a derulat pe baza unei prezentări Powerpoint, slide-urile pornind de la: Dacă aş putea să vorbesc cu Dumnezeu, L-aş întreba, L-aş ruga, I-aş cere, sau I-aş mulţumi pentru…

Pentru început s-a creioinat definiţia liberă pentru Rugăciune, ca mai apoi să pornim în Sfânta Scriptură. Pentru Vechiul Testament, cea mai potrivită definiție pare a fi cea dată de Sfântul Ioan Scărarul, care spune că „Rugăciunea este, după însușirea ei, însoțirea și unirea omului cu Dumnezeu.” Dintre toate cărţile Vechiului Testament, cea care inspiră cel mai mult duh de rugăciune este Psaltirea sau Cartea Psalmilor. Psaltirea a fost numită „sumă a întregii Scripturi a Vechiului Testament în formă imnică”. Psaltirea se remarcă prin varietatea conţinutului său.

Multe nuanţe noi au fost bine primite de credincioşi, astfel s-a realizat valoarea reală a acestui proiect minunat ce se desfăşoară până de Crăciun, am putea spune, ca un mult dorit cadou de Sărbători. Fixarea temei şi recapitularea au adus în discuţie multe amintiri ale beneficiarilor. De altfel, acest Centru cu o vechime de doi ani, este bine conturat, iar aceste întâlniri reprezintă un moment mult aşteptat de credincioşi, un moment al săptămânii în care se pot adresa diverse întrebări, diverse temeri ale momentului, o întâlnire în care se poate aborda orice subiect bisericesc sau chiar monden.

You may also like...