Proiect Catehetic al Protoieriei Bacău derulat în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim – Bacău”

Joi, 23 martie 2023, în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău a avut loc o nouă întâlnire din cadrul Proiectului Catehetic al Protoieriei Bacău „Mergând, învățați toate neamurile”, etapa „100 de cateheze în Postul Mare – Doamne și Stăpânul vieții mele” derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la iniţiativa părintelui protopop Eugen-Ciprian Ciuche.

De mai bine de doi ani, întâlnirile Centrului de Socializare pentru vârstnici OSANA, se desfăşoară după tipicul împământenit. În fiecare zi de joi, începând cu ora 08:00, se săvârşeşte Sfânta Liturghie, urmată de cateheză si discuţiile libere pe subiectul tratat, iar la sfârşitul întâlnirii, pe la ora 11:00, gustând din bunătăţile aduse de participanţi, se desfăşoară socializarea propriu-zisă.

În această săptămână preotul coordonator Ionuţ Epure, a susţinut o cateheză intitulată „Tămăduirea slavei deşarte”. Pornind de la identificarea acestui viciu în viaţa fiecăruia, s-a încercat o delimitare a păcatului slavei deşarte, faţă de încrengăturile cu patimile cu care fuzionează: mândria, avariţia, iubirea de sine, lăcomia, etc. “Slava deşartă este patima care se lipeşte de noi foarte uşor în orice activitate facem şi prin haine, şi prin înfăţişare şi prin mers şi prin postiri şi prin rugăciuni şi prin citire şi prin cunoştinţe şi prin tăcere şi ca o stâncă periculoasă ascunsă sub apă, pricinueşte pe neaşteptate naufragiul celor ce plutesc” (Sf. Ioan Casian). Pornind de la acest citat s-a discutat şi despre ţinuta vestimentară a creştinului în biserică, dar şi interacţiunea dintre tineri şi vârstnici în timpul Sfintelor slujbe, actualizându-se comportamentul bunului creştin din zilele noastre în biserică.

La finalul întâlnirii s-au discutat detaliile viitoareleor pelerinaje, atât spre Ţara Sfântă, cât şi spre locurile sfinte din ţara noastră.

You may also like...