Proiectul „Hristos-lauda bătrâneților mele” derulat și în luna Noiembrie la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău

„Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine!”
Aceasta a fost egida sub care s-a desfășurat a șasea activitate din cadrul proiectului Protoieriei Bacău „Hristos – lauda bătrâneţilor mele”, marţi 2 Noiembrie 2021 la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău, în cadrul Centrului de Socializare vârstnicii „Osana”. Un grup de peste 40 de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie săvârşită sub protia cuviosului părinte Protosinghel Ambrozie, egumenul Schitului Procov din Neamţ.
A urmat apoi începând cu ora 9:00 o convorbirea duhovnicească menită să ofere credincioșilor repere de urmat în parcursul și urcușul lor spiritual. În prima parte a prezentării, părintele Ambrozie a reliefat viața cuvioșilor, a pustnicilor și a monahilor ce au primit pe Hristos Domnul în casa sufletului lor, prezentând bătrânețea ca moment de maturitate duhovnicească în viața omului.
În partea a doua, părintele Epure Ionuț, slujitor al parohiei băcăuane și totodată gazda întrunirii, a moderat un dialog prin care majoritatea participanților au avut șansa să adreseze întrebările și preocupările personale, iar răspunsurile părintelui Ambrozie le-a fost un prilej de încurajare și liniștire, dar și speranță de mai bine, aceștia având numeroase întrebări cu privire la practicile liturgice, dar și la modul corect în care un credincios trebuie să participe la sfintele slujbe. În încheiere părintele Ambrozie a prezentat istoricul Schitului Procov și a invitat pe credincioși într-un pelerinaj de hramul bisericii. 

A șaptea a întâlnire în cadrul Centrului de Socializare Vârstnici „Osana” a avut loc marţi, 9 Noiembrie 2021, începând cu prima oră a dimineţii. Un număr de 35 de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie, iar de la ora 9:00 a urmat desfăşurarea activităţilor conform calendarului proiectului „Hritos- lauda bătrâneților mele”. Invitatul special a fost doamna Teodora Popa, lucrător social al Asociației Creștine de Caritate și Ajutor „Ovidenia”. În introducere au fost prezentate activităţile acestei asociaţii şi cazuri concrete de de socializare, reliefând activitatea de mare anvergură pe care Biserica o desfăşoară prin slujitorii ei în domeniul filantropic şi social. Prin cazurile prezentate s-a subliniat nevoia acută de socializare a vârsnicilor a căror sentiment tot mai accentuat este cel de singurătate.
A urmat apoi un dialog prin care beneficiarii s-au interesat pentru ei sau cunoscuţii lor despre modul în care pot cere ajutor Bisericii sau de ce tip de servicii sociale pot beneficia la vârsta lor. Ca şi concluzie a fost propusă o întâlnire între Centrul „Osana” şi Asociaţia „Ovidenia”  în următoarele activităţi ca mijloc de schimb de experiențe și de îmbogățire a cunoștințelor cu privire la acest tip de activități. Ideea desprinsă din această întâlnire a fost că ajutorul Bisericii este cu adevărat bine primit, dar şi aşteptat de credincioşii vârstnici, ei fiind totodată și principala categorie de persoane prezentă în sânul Bisericii.

„La curent cu legislaţia – Cazuri celebre de înşelăciune vizând persoanele vârstnice”
În data de 16 Noimebrie 2021 a avut loc cea de-a opta activitate din cadrul proiectului „Hristos- lauda bătrâneţilor mele” la Centrul de Socializare Vârstnici „Osana” din cadrul parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău. După săvârşirea Sfintei Liturghii, începând cu ora 9:00, a avut loc un dialog despre situaţii şi cazuri de înşelăciune privind vârstnicii. Invitat special a fost doamna preoteasă Ana-Maria Epure, avocat al Baroului Bacău, care a expus multiple speţe, cazuri şi metode prin care anumite persoane au devenit victime ale diverşilor infractori. Din păcate mulţi dintre cei prezenţi au afirmat că se numărau deja printre cei păcăliţi, dar și că astfel de conversații le sunt benefice întrucât pot cunoaște mai înainte metodele prin care se pot apăra de falsuri și înșelăciuni.
Dna avocat le-a explicat care sunt mijloacele de prevenţie, şi care este temeiul legal, dar procedura legislativă ce trebuie urmată în aceste situaţii. De asemenea a explicat beneficiarilor şi noutăţile legislative privind legea pensiilor. Activitatea a fost primită cu mult drag de către enoriașii care au avut șansa să povestească păţaniile trăite, de mult ori ascunse de familie spre a nu provoca panică sau supărare. 
În încheiere, părintele Ionuţ Epure, coordonatorul Centrului a vorbit despre începutul postului şi nevoia pregătirii sufletești în această perioadă.

Următoarea întâlnire la care sunt aşteptaţi toţi doritorii, va avea loc joi 25 noiembrie, zi în care va fi explicată rânduiala Sfintei Proscomidii, urmată firesc de Sfânta Liturghie.

You may also like...