Rânduiala Proscomidiei explicată credincioșilor din Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău

Pe 25 noiembrie, în ziua în care Biserica Ortodoxa prăznuiește pe Sfânta Ecaterina, la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău a avut loc o nouă întâlnire a beneficiarilor Centrului de Socializare „Osana”.  Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim s-a desfășurat cea de a zecea întâlnire din cadrul proiectului Protoieriei Bacău intitulat  „Hristos – lauda bătrâneţilor mele” , un proiect care a adus mângâiere sufletească vârstnicilor parohiei aflați în suferința distanțării celor dragi și a neajunsurilor vremii.

Tema propusă pentru această întâlnire a fost Sfântă Proscomidie, explicare, simbolistică dar și prezentare punctuala prin exemplificare practică. Programul duhovnicesc a început la ora 08:00, când în prezența a peste 50 de credincioși, părintele Epure Ionuț, coordonatorul Centrului de Socializare, alături de invitatul său, părintele Liviu Dănilă, preot paroh al Parohiei Chetriș au prezentat credincioșilor Sfintele Vase și toate obiectele de cult necesare proscomidie.

Proscomidia este prima parte a Sfintei Liturghii. În Liturghier ea are forma și întinderea unei adevărate slujbe aparte, cu un titlu propriu, cu o formulă de binecuvântare la început și cu una de încheiere.
Proscomidia (gr. Προσκομιδή, ἡ — proskomidi, i, de la προσκομίζειν — proskomizein = a aduce, a pune înainte, a oferi) este ritualul sau rânduiala introductivă a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, care constă în pregătirea și binecuvântarea (afierosirea) Cinstitelor Daruri, adică a materiei (pâinea și vinul) jertfei liturgice.
Dialogul a pornit prin reliefarea obiceiului de a duce o floare, un dar celor pe care ii vizitam, sau serbam ca obicei liturgic, obișnuință a credincioșilor de a duce o prescură sau tămâie cu o lumânare și pomelnic la ușa altarului la fiecare întâlnire cu Hristos Domnului în cadrul Sf Liturghii.

IC-XC-NI-KA sau IS-NS-NI-KA, semnificând Iisus Hristos biruitorul sau va învinge, victoria lui Iisus Hristos asupra morții, pecetea de pe prescurile alese pentru proscomidie. Au fost prezentate formele pe care le are pecetarul și rolul celor 5 prescuri alese pentru slujire. Săvârșindu-se Proscomidia explicațiile au fost prezentate la momentele diferite din slujire. Credincioșii au fost invitați să pomenească pe cei dragi, pe cei în nevoie sau pe cei adormiți la momentul scoaterii de miride.

După cele două ore de prezentare și săvârșire a Sfintei Proscomidii a urmat Sfânta Liturghie iar credincioșii pregătiți s-au împărtășit. După Anaforă a urmat o agapă moment în care beneficiarii centrului de socializare au mărturisit că deși sunt credincioși practicanți foarte multe lucruri le erau necunoscute iar înțelegerea Sfintei Liturghii a căpătat noi valențe. Din gândurile credincioșilor se desprinde dorința fierbinte a fiecărui om în căutarea mântuirii de a se atinge ce cele sfinte din dorința de a își sfinți viața.

Următoarea întâlnire va avea loc pe 1 decembrie, când în costume tradiționale românești se vor rosti rugăciuni pentru străbunii țării, dar și o prezentare a costumelor populare din diverse zone ale țării.

You may also like...