Școală de Vară pentru 60 de copii din Parohia Învierea Domnului din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 19-25 iulie 2021, în Parohia Învierea Domnului” din Bacău, prin implicarea și directa coordonare a părintelui paroh Busuioc Costică, a preoților slujitori Pr. Vătămănescu Marian și Pr. Dimofte Andrei, s-a desfășurat cea de-a doua editie a Școlii de Vară, intitulată Bucuria copiilor în tinda Împărăției lui Dumnezeu”.

În cadrul programului școlii de vară s-au desfășurat activități cultural-catehetice, ludice și artistice. Atelierele de comunicare si creație s-au implementat grație parteneriatului cu  Școala Gimnazială „Ion Greangă”, reprezentată prin doamna director Florentina Vieru, și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, reprezentată prin Pr. Marian Vătămănescu.

În cadrul acestui proiect au fost implicați peste 60 de copii, cu vârsta între 5 și 14 ani, și peste 10 tineri voluntari. Apropierea sufletească și fizică de Sfânta Biserică a creat o atmosferă ideală stimulării bucuriei, comuniunii, creativității și competiției. Programul s-a desfășurat în fiecare zi, între orele 8.30-14.00, cu o pauză de 30 de minute, copiii primind din partea parohiei gustări, fructe și dulciuri.

În ziua de 20 iulie 2021, zi închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, toți beneficiarii proiectului au participat la Sfânta Liturghie, programul zilei fiind consolidat prin citirea acatistului și jocuri aplicative despre virtuțile sfântului.

Copii au participat pe parcursul a cinci zile la activitati precum: atelier de pictură naivă sub directa îndrumare și coordonare a pictorului băcăuan de artă naivă Ioan Măric, profesor la Școala  Populară de Artă Bacău, activitate cultural-istorică „Sfinții Voievozi, creatori de cultura naționalăsusținută de domnul profesor Adrian-Viorel Nechita profesor de Religie Ortodoxă la Colegiul Național Pedagogic Ștefan cel Mare” Bacău, activități cultural-artistice prin directa implicare și organizare a actorului băcăuan Bolat Valentin, jocuri de creaţie, activităţi sportive susținute de către profesorul de arte marțiale Cășeru Ionut, activități de dezvoltare și cunoaștere personală, despre fenomenul de bullying și violență în familie, prezentate de psihologi ai DGASPC Bacău, despre consumul de droguri și traficul de ființe umane prezentat de comisar  șef Radu Năforniță.

În zilele de luni și miercuri, specialiștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (pompieri) și Serviciului de Ambulanță al Județului Bacău reprezentat prin Dr. Adrian Colibaba, au prezentat copiilor, într-un mod elaborat, secretele și importanța misiunii lor. Un moment cu o amprentă duhovnicească aparte, atât  pentru cei mici, cât și pentru cei mari, s-a desfășurat prin delicata și smerita  prezenta a maicii starețe Teoctista Ungureanu de la Manastirea Tisa Silvestri, care ne-a încântat pe toți relatându-ne despre bucuria, motivația și scopul vieții  monahicești. Apogeul programului școlii de vară a fost reprezentat de excursia desfășurată în județul Bacău cu vizitarea unor obiective legate de personalitatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, respectiv Biserica și Muzeul din Borzești, dar și  obiective de relaxare și divertisment respectiv Salina de la Târgu Ocna și vizitarea la pas a stațiunii  Slănic Moldova, mulțumind pe aceasta cale părintelui Petrică Cautiș și rintelui protopop Ioan Bârgăoanu pentru ajutorul și sprijinul acordat.

În fiecare zi, cei mici au făcut, împreună cu preoţii lor, rugăciunea de dimineaţă, cateheză şi explicaţii ale diverselor teme cu conţinut religios, istoric sau moral.

Şcoala de vară „Bucuria copiilor in tinda Împărăției lui Dumnezeu” s-a încheiat cu expoziția de pictura în pridvorul Bisericii „Învierea Domnului” și înmânarea diplomelor de participare oferite copiilor, cadrelor didactice și voluntarilor acestui proiect, invitaților speciali, domnului Ioan Dănilă, critic literar și prof. dr. la Universitatea Vasile Alecsandri” din Bacău,domnului profesor Adrian-Viorel Nechita, doamnei director Vieru Florentina, doamnei director Olguta Pâțu, într-un cadru festiv, după Sfânta și  dumnezeiasca Liturghie în  Duminica a V-a dupa Rusalii.

You may also like...