Concursul Național Catehetic 2022 în Parohia Lazaret: Spovedania sau botezul lacrimilor

În Parohia Ortodoxă Lazaret din Nordul Municipiului Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, se derulează Concursul Național Catehetic al anului 2022 intitulat „Rugăciunea în viața mea”. În cadrul parohiei băcăuane, concursul a debutat pe data de 5 februarie, având în fiecare săptămână teme despre post, păcate, virtuți și alte subiecte duhovnicești pentru înțelesul și devenirea grupului de peste 20 de tineri care iau parte la aceste întâlniri. 

În prima parte a catehezei de sâmbăta aceasta, copiii au fost așezați într-un cerc, creându-se astfel un cadru cald, familial. Părintele protopop Eugen Ciuche, slujitor al Parohiei Lazaret, a inițiat o conversație în care copiii au recapitulat păcatele și categoriile în care se împart, ușoare, grele, capitale și strigătoare la cer.

A doua parte a activității a constat în vizionarea unui colaj de pilde, apoi participanții au fost invitați să amintească o pildă despre spovedanie menționată anterior. Pe baza întrebărilor din pildele prezentate a fost și un concurs: echipa care răspundea prima, primea un cartonaș pe care scria un cuvânt. (La finalul concursului, echipele au fost declarate egale.) Cu ajutorul cartonașelor, fiecare echipă a așezat cuvintele și astfel au format un citat religios. Ultima parte a jocului a constat în aranjarea citatului fără a verbaliza și fără atingeri, copiii au reușit să se organizeze și să facă un trenuleț al cuvintelor și apoi au explicat celeilalte echipe citatul, viceversa.

“Când ne spovedim e bine să folosim săpunul pocăinţei şi izvorul lacrimilor.”
“Nu-ţi fie ruşine a mărturisi păcatele tale şi nu sta împotriva curgerii răului.”

Finalul catehezei a implicat feedback-ul copiilor și creativitatea acestora, spunând în câteva cuvinte importanța acestei Sfinte Taine. Părintele a întărit aceste cuvinte și a transmis tinerilor câteva cuvinte despre cât este de important ca ei să fie sinceri la Sfânta Spovedanie și cum ar trebui să se pregătească pentru această Taină. Cateheza s-a terminat cu glasurile copiilor ce au cântat cu bucurie Maicii Domnului „Cuvine-se cu adevărat”.

Iustina Lăcătușu

You may also like...