Cateheză despre curățirea sufletului pentru copiii de la Parohia Lazaret din Protoieria Bacău
Sâmbătă, 2 aprilie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia Lazaret a avut loc o nouă întâlnire din cadrul Concursului Național Catehetic 2022 intitulat „Rugăciunea în viața mea”. Tema propusă, care a abordat curățirea sufletului, a fost susținută de către părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche și Iustina Lăcătușu dezvoltând astfel unul dintre cele mai mari și importante îndemnuri creștine.
În deschiderea catehezei părintele s-a folosit de problematizare, a adresat o întrebare participanților: „Dumnezeu ne primește postul dacă începem să postim la jumătatea lui?”. Astfel, după ce fiecare copil și-a exprimat opinia, a rezultat faptul că Dumnezeu îngăduie fiecăruia să înceapă schimbarea sa oricând este pregătit. Cei prezenți au concluzionat că la sfârșitul postului, oamenii renasc, devin noi, curați. Apoi a fost vizionat un videoclip de câteva minute, foarte captivant, interesant și sugestiv, evidențiindu-se faptul că putem fi martorii schimbării unui comportament negativ într-unul pozitiv atunci când facem un bine celui care ne-a deranjat până atunci. De multe ori am fost chiar noi în rolul de a necăji pe celălalt. Concluzia a fost că trebuie să iertăm, să fim buni unii cu ceilalți.
În a doua parte a catehezei, am pătruns în universul lui Noe, am vizionat un scurt documentar, am purtat discuții și am făcut o mică paralelă cu discuția purtată sâmbata trecută, despre Iona, punând în lumină că Dumnezeu Îi iartă pe cei care se căiesc, cărora le pare rău, așa cum I-a iertat pe niniviteni; celor din timpul lui Noe, Domnul le-a oferit îngăduință, dar când a văzut că gândurile lor sunt îndreptate doar înspre rău, El a spus: “Pierde-voi de pe fața pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc și de la tîrîtoare pînă la păsările cerului, tot voi pierde, căci Îmi pare rău că le-am făcut.”.
Ultima parte a catehezei, cea mai amuzantă a fost pregătită de Iustina și a implicat un concurs-traseu, moment pentru fiecare participant de a-și etala calitatea de atlet. Copiii au fost împărțiți în 2 grupe, pe baza discuțiilor purtate de-a lungul catehezelor, au fost formulate 20 de întrebări și astfel, copilul care răspundea corect, primea un cartonaș și trebuia să alerge traseul desemnat de părinte și să ajungă în clasă pentru a alcătui celelalte părți din citatul biblic.
Cele două citate au evidențiat rolul asumării Sfintei Cruci în viața creștinului:
„Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie.”
„Crucea este puterea lui Hristos care, asumată de noi, poate transforma lumea în paradis.”
Cateheza s-a încheiat cu feedback-ul participanților și cu o rugăciune adresată Maicii Domnului, copiii servind la final minunatele gogoși cu caramel, dăruite din bunăvoința firmei de patiserie „La Bunica”.