Atelierul istoric „Pe urmele Sfinților…” derulat pentru membrii grupului 50+ al Parohiei Lazaret

În cadrul așezământului „Sfânta Filofteia” al Bisericii Ortodoxe Lazaret a avut loc joi, 9 iunie, o activitate culturală dedicată istoriei creștinismului în țara noastră. Membrii grupului 50+ au participat mai întâi la Sfânta Litughie, urmată apoi de un atelier coordonat de către doamna arheolog Brîndușa Popovici, din partea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.

Prezentarea a pornit de vizualizarea unui scurt film de prezentare a muzeului dedicat Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, județul Tulcea. De asemenea, în introducerea atelierului, doamna Brîndușa Popovici a explicat câteva noțiuni importante de arheologie și rolul pe care această disciplină o are în conturarea tabloului general al creștinătății în țara noastră.

Atelierul „Pe urmele Sfinților…” a presupus prezentarea surselor scrise și nescrise ce atestă pătrunderea creștinismului în țara noastră precum și felul în care religia s-a răspândit în restul teritoriilor României. Doamna arheolog a prezentat dovezile referitoare la cei mai vechi sfinți martiri din Dobrogea: Sfinții de la Niculițel, Halmyris și Adamclisi. De asemenea, a prezentat aspecte ale vieții Sfântului Pahomie de la Gledin și minunile săvârșite de către acesta.

Prezentarea s-a încheiat cu informații referitoare la cele două obiecte care atestă din secolul al VI-lea în.Hr. comunități creștine în zona județului Bacău și anume o cataramă, care provine din comuna Ștefan cel Mare și un tipar, din localitatea Zăpodia, comuna Traian.

You may also like...