Parohia Lespezi

Parohia Lespezi,

Hramul: „Sfânta Cuvioasă Parascheva”

Com. Gârleni, sat Lespezi, jud. Bacău

 

Istoric și așezare

Satul Lespezi se află în comuna Gârleni, în partea de nord a județului Bacău și se întinde pe o distanta de 3 km fiind traversat de șoseaua Bacău-Piatra Neamț. Se învecinează la nord cu satul Racova, la Vest cu satul Buda-Blăgești, la sud cu satul Gârleni, iar la est cu satul Gârlenii de sus (Racila).

Din cercetările arheologice făcute în această zonă istorică, la punctul numit „Lutărie” s-a semnalat prezența unor lespezi cioplite arheologice din perioada neolitică. Un artefact excepțional este fragmentul de colț de mamut de la Lespezi, jud. Bacău, datat în jurul anului 18KYA care prezinta urme de debit pe partea proximală care dovedesc folosirea tehnicii de crestare și canelare, aceasta ar trebui să fie cea mai veche situație de utilizare a unei astfel de soluții tehnice în această parte a Europei.

În anul 1907, satul Lespezi este menționat ca făcând parte din marea răscoala din același an.  Satul Lespezi, cu populație formată majoritar din Ceangăi Romano-Catolici, au decis să meargă încolonați militărește spre Primăria comunei aflată în satul Hemeiuș trecând prin satul Fântânele astfel făcându-se părtași la acest eveniment cu locuitorii întregii comuni.

La sfârșitul secolului al XIX-lea  comuna era reședința plășii Bistrița de sus a județului Bacău și era formată din satele: Gârleni, Racila, Lespezi și Surina având 1731 locuitori ce locuiau în 434 de  case.

În lista monumentelor  istorice din jud. Bacău au fost incluse: Moara pe apă (1881), școala din satul Lespezi (1906).

    Lăcașul de cult

În cimitirul satului pe un loc înalt lângă pădure există un vechi lăcaș de cult cu hramul “Sf. Nicolae” construit din lemn în sec. al-XVIII-lea, al cărui istoric nu se cunoaște. Pe un pomelnic triptic al bisericii, scris în chirilică, s-a găsit inscripția 15 sept. 1770 și înșiruite mai multe nume de călugări, iar din spusele celor mai în vârsta a reieșit faptul că în acest loc, acoperit de păduri, ar fi existat un schit. În biserica de lemn, tencuită la exterior se păstrează icoane vechi, catapeteasma, mobilierul și alte obiecte de cult. Deși s-au realizat în mai multe rânduri intervenții de restaurare, datorită vechimii și vitregiilor vremii, lăcașul a devenit impropriu pentru oficierea sfintelor slujbe. Din anul 1996, cu binecuvântarea noastră, preotul Toader Lazăr, a demarat construcția unei noi biserici, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, în cimitirul satului, în apropiere de vechiul lăcaș de cult.

Edificiul spiritual a fost zidit din cărămidă, în formă de navă, având două abside, una la altar și una în partea dinspre miază-zi și un turn clopotniță. La finalizarea lucrărilor, în data de 5 noiembrie 2011, am săvârșit slujba de sfințire a lăcașului de cult.

Odată cu înființarea Parohiei Ortodoxe Lespezi și numirea Părintelui Radu-Vasile Botezatu, în noiembrie 2011 lucrările la edificiul spiritual închinat Sfintei Cuvioase Parascheva au continuat, aducând lăcașul de cult la arhitectura ștefaniană a bisericilor moldovenești.

Astfel, a fost schimbat integral acoperișul, s-a intervenit asupra structurii zidurilor, prin mutarea turnului de pe pridvor deasupra naosului și adăugarea unei abside spre miază-noapte conferind astfel o mai mare rezistenta întregului lăcaș. S-a intervenit în totalitate asupra fațadei, s-a adăugat hidroizolație și soclu din piatră de Rușchița. La interior, a fost schimbată tâmplăria cu lemn de stejar stratificat, geam termopan și vitralii pe ușa principala. A fost înlocuită pardoseala cu piatră naturală și s-a refăcut soleea.

Piciorul Sfintei Mese a fost îmbrăcat în lemn de stejar sculptat și a fost confecționată o noua catapeteasma din lemn de stejar masiv, realizată de meșterii din loc. Grumăzești, Neamț, împodobită cu icoane pictate în stil bizantin.

Lăcașul de cult a fost împodobit cu strane, proscomidiar și tron arhieresc din stejar sculptat, precum și cu obiecte de podoabe de cult. Totodată, lucrările au continuat cu refacerea așezământului social-filantropic, închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena, prin repararea fațadei și acoperirea cu tencuială decorativă, recompartimentarea spațiului și amenajarea unui birou parohial, schimbarea instalației electrice, sanitare și dotarea cu mobilier.

Ansamblul eclezial a fost completat cu zidirea unui turn clopotniță pe 3 nivele, înalt de 24 de metri, prevăzut cu spații de depozitare, scară interioară, sistem de iluminat și balustrade din lemn la partea superioară și fier forjat la primul nivel și construirea unui altar de vară, pictat integral. Lucrările de înnoire au vizat și amenajarea curții interioare cu alei de acces, înlocuirea gardului împrejmuitor, confecționarea porților din lemn de stejar sculptat.

            Din data de 01.12.2022  la Parohia Lespezi a fost numit Pr. Mihai Macovei.

Preoți care au slujit:

Pr. Toader Lăzescu

Pr. Cezar Negru

Pr. Toader Lazăr

Pr. Radu-Vasile Botezatu

Pr. Mihai Macovei

 

Sfințiri și Slujbe cu Arhiereu:

05.11.2011  – PS IOACHIM BĂCĂUANUL – sfințirea bisericii

18.09.2022  – IPS IOACHIM – resfințirea Bisericii și sfințirea noului ansamblu eclezial.

Obiecte de patrimoniu:

Nu sunt.

 

You may also like...