Parohia Lipova continuă derularea Concursului Național Catehetic 2025
Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 10 februarie 2025, la Parohia Lipova cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Protopopiatul Bacău, s-a desfășurat cea de-a treia activitate din cadrul Concursului Național Catehetic ”Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri” din cadrul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.
Această activitate, de tip catehetic, a tratat tema ”Evenimentele premergătoare ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie” și a fost susținută de părintele paroh al Parohiei Lipova, Pr. Dănilă Liviu-Costel. Astfel, grupul catehetic al parohiei, alcătuit din 24 de elevi ai claselor primare, de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, Lipova, însoțiți de doamnele învățătoare (Aanei Mărioara și Șanta Lenuța), s-a întâlnit pentru a participa la cea de-a treia activitate propusă în cadrul concursului.
Activitatea catehetică a debutat cu rostirea de către participanți a rugăciunii ”Împărate Ceresc”, urmată fiind, de un joc de spargere a gheții, de tipul ” Prezentarea numelui și a unei calități” și de precizarea scopului temei propuse și anume ”evidențierea evenimentelor premergătoare în calea îndelungată parcursă pentru a consfinți definitiv rangul de Patriarhie al Bisericii Ortodoxe Române”. Principalele idei au fost expuse cu ajutorul metodei ”Știu/ Vreau să știu/Am învățat” și a unei ”Prezentări Power Point”.
Astfel, copiii au aflat informații despre ce înseamnă termenul de Patriarhie, despre principalele evenimente premergătoare ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, despre activitățile întreprinse de clericii și mirenii care s-au implicat în lupta ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie și despre avantajele ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie.
Fixarea informaţiilor temei prezentate s-a făcut cu ajutorul unui Joc didactic – Rebus.
Concluzia activității catehetice a constat în faptul că, ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie la nivel internațional, de către celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale întărea recunoaşterea internaţională a Marii Uniri de la 1918 şi a independenţei şi unităţii naţionale a statului român. Prin unificarea bisericească într-o Biserică-Patriarhie se întărea conştiinţa apartenenţei tuturor românilor din provinciile unite într-un singur stat, la aceeaşi identitate naţională şi la aceeaşi credinţă ortodoxă.
Activitatea s-a finalizat prin completarea unui chestionar de feedback care a furnizat informații valoroase despre activitate și prin cântarea de către participanți a rugăciunii ”Cuvine-se cu adevărat”.