Parohia LIPOVA

Parohia LIPOVA

comuna Lipova, județul Bacău.

Parohie:categoria III rural – 120 familii

Biserica Buna Vestire, biserică de lemn

Data ridicării:  1830

Data târnosirii:  – – –

Pictura: – – –

Vizite Arhierești:

Biserica Sfinții ÎmpărațiIMG_4593

Data ridicării:  2004-2014

Data târnosirii:  25.05.2014 PS.Ioachim Băcăuanul

Pictura: – – –

Vizite Arhierești:

 • 14.03.2004 – PS. Ioachim Băcăuanul
 • 29.06.2007 – PS. Ioachim Băcăuanul
 • 25.05.2014 – P S. Ioachim Băcăuanul

Preot Paroh:

preot iconom stavrofor Bălăiță Petru

Anul hirotoniei: 12.08.1999

Anul hirotesiei: 25.05.2014 iconom stavrofor

Stare civilă: căsătorit, 2 copii

Studii:

 • Scoala generala Secuieni I-VIII 1985-1993;IMG_4733
 • Seminarul Teologic Sfântul Gheorghe Roman 1993-1998
 • Facultatea de Teologie Craiova 1999-2004
 • Master:Drept canonic și instituții europene 2005
 •  Cursuri Definitivat în preoție 2008
 • Cursuri Grad II în preoție 2012

Parohii păstorite:

 • 1999 – 2002 Parohia Mâlosu, comuna Lipova
 • 2002 până în prezent Parohia Lipova

Date de contact:

Telefon mobil: 0740-846.138

Email: balinairina@yahoo.com

 

Scurt Istoric

PAROHIA LIPOVA

Istoric

Satul Lipova este resedință de comună, fiind situat în partea de răsărit a județului, la 40 km. de Bacău. Satul are forma lungă cu diferite ramificații laterale și cu diferite denumiri: Satul mare, Popușoc, Cotună etc.

Toponimul a intrat în istorie, din timpul voievozilor Ilie și Ștefan, care printr-un document datat la 1437, 15 mai la Vaslui, pomenea de dealul Lipovei (D.R.H., A. Moldova, vol. I (1384-1448), volum întocmit de C. Cihodaru, I. Caprosu si L. Simanschi, Editura Academiei, Bucuresti, 1975, pp. 239-240, nr. 170).Stefan cel Mare va confirma Musei, sotia lui Vindereu, stăpânirea asupra satului Vinderei, situat la gura pârâului Lipova, toponim si hidronim atestat documentar si la 10 august 1477 (D.R.H., A. Moldova, vol. II (1449-1486), volum întocmit de Leon Simanschi în colaborare cu Georgeta Ignat si Dumitru Agache, Editura Academiei, Bucuresti, 1976, p.317, nr. 209). Numele de Lipova ar veni din limba slava și înseamnă pădure de tei, astăzi gasindu-se în curtea bisericii 2 tei bătrâni. Astfel putem spune cu certitudine ca atestarea documentara a Lipovei urca pana la sfârsitul sec. XV inceputul secolului XVI.

Locuitorii satului sunt de religie ortodoxă, satul este îmbătrânit, media de vârstă urcând spre 70 de ani, și depășind această vârstă. Tineretul este plecat în țări străine, în special Spania, Italia, sau la orase; rar întâlnesti o familie tânără. În sat se gasește o Școala Gimnaziala „Mihai Eminescu”, clasele I-IV fiind simultane, iar V-VIII însumând copii din 5 sate, respectiv întreaga comună; dispensar medical, post de politie, Primaria si Consiliul local. Satul are în prezent 100 de familii si 30 de vaduvi – de mentionat partea de rasarit a satului (Patrascani) respectiv 30 de case sunt arondate dupa vointa lor parohiei vecine.

Înainte de domnia lui Ștefan cel Mare, Lipova era într-o pădure seculară; aici au venit 2 cetațeni din Lipova Arad, Ivan și Vulpe; Ivan s-a casătorit cu o femeie dintr-un sat învecinat, și-a întemeiat o familie, având mulți copii – aceștia par a fi strămoșii satului Lipova (potrivit istoricului vechi lasat de pr. Frunză Vasile). De observat, în sat se gasesc foarte multe familii de Anchidin, Baciu, Morarescu, Palade, Ciocan etc.

Petru Rares (1527-1538) intareste la 9 martie 1531 lui Ivan trei sate pe parâul Lipova, cumparate de la boierul Ion:”Pătrascanii,unde a fost casa lui Pătrăscan, si a freatelui lui Stan, al doile sat pi Lipova din gios de Pătrascani, undea fost casa lui Negrilă, anume Negrilestii si al triilea sat pi Lipova, din gios de Negrilesti, anume Ionesti, undi au fost Coste” – (D.I.R. – Veacul XVI A. Modova, Vol.I, Edit. Academiei, Buc.,1953, p. 328-329).

Lipova face parte la 2 septembrie 1743, la 12 martie 1775 si la sfârsitul sec. XVIII din ocolul Tutova, tinutul Tutova (Iacov Antonovici, Episcopia HusilorDocumente bârladene, vol. IV, Tipografia si legatoria de carti, Cons. D. Lupascu,1924, p.197, respectiv 208).

Ioan N. Mavrocordat (1743- 1747) împarte mosia Lipovei urmasilor lui Ivan si Vulpe,în urma inmultirii neamurilor și neîntelegerilor lor la 2 septembrie 1743 eveniment consemnat în Marturie hotarnica (apud Acta Modaviae Meridionalis XXX, 2009, p. 36 –D.J.A.N.I., Fond Mitropolia Moldovei – Mănăstiri si schituri, dosar 284, f.1, Copie). De satul Lipova-razesi la 1901 tineau catunele Patrascani,Valea satului, Hentesti, Popusocul si Popesti (Marele dictionar geografic al Romaniei, vol. IV, Bucuresti, 1901, p.173).

Biserica parohială Buna-Vestire este construită în jurul anului 1830 de enoriași din bârne de stejar, inițial acoperită cu șindrilă, apoi cu tablă. Ușa din față este din 2 scânduri masive de stejar cu rama de jur împrejur sculptate cu flori.

Stilul bisericii este moldovenesc, fără turlă și cu 2 cruci în formă de corabie, având la bază semnul semilunei amintind de orânduirea turcă în capul crucii aflându-se soarele. Pereții interiori nu sunt pictați, biserica fiind împodobită cu icoane. Biserica este înzestrată cu tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea serviciului divin; în jurul bisericii se află cimitirul, iar in fața bisericii este clopotnita avand in dotare 2 clopote de marime mijlocie si unul mic.

Batranii satului spun ca aici s-ar fi construit 3 biserici de stejar cu lemnul de pe loc, cert este ca una este cea care dainuie si astazi in parohia noastra, a doua asa cum s-a gasit in istoricul parohiei Izvor, comuna Ion Creanga, judetul Neamt cat si in „Anuarul Eparhiei Romanului in anul 1936”, pag. 96 se afla in aceasta parohie; cea de-a treia pierzându-i-se urma.

În inventarul parohiei se află și o casa de prăznuire din 2001 care deservește pentru praznice sau parastase.

În anul 2003, se creează premisele construirii unei noi biserici, prin inițiativa preotului Bălăiță Petru și îndemnul credincioșilor, datorită faptului că biserica veche este uneori improprie slujirii, fiind propusă ca monument istoric.

În anul 2004, pe 14 martie, duminica a treia din Postul Mare a Inaltarii Sfintei Cruci, Prea Sfinția Sa, Prea Sfințitul Ioachim Băcăoanul, insoțit de P. C. Pr. Protopop Tomozei Constantin, alături de un sobor de preoți și oficialități locale, se asază piatra de temelie și se sfințește locul pentru noua biserica cu hramul Sfinții Împarați Constatin si Elena.

Din 2004 pana in 2014 s-a lucrat la ridicarea bisericii si inzestrarea ei cu cele necesare desfasurării cultului divin: 60 de strani, catapetesma-stejar pictată, proscomidiar sculptat, 2 iconostas Mantuitorul. Iisus Hristos., 3 iconostas Maica Domnului – sculptate stejar, scaun arhieresc, pictura tempera, instalatie incalzire biserica, cafas dotat cu bancute, policandre: 1 mare si 3 mici (din alamă) și 2 mici (din bronz).

In exterior s-a adăugat alee mică de acces, alee mare, trandafiri si diverse flori de o parte si de alta aleilor, gard la drum din profile fier, doua portite mici acces credinciosi, doua porti mari acces auto.

Casa praznicală în anul 2011 este placata cu polistiren exterior, dotata cu geamuri si usa de acces din termopan, plafonul placat prin pod cu vata minerala, se reface instalatia electrica; astazi deserveste pentru mese funerare avand vesela proprie, mese si bancute, de asemenea este impodobită cu diverse icoane praznicale.

Binecuvântarea arhierească și susținerea Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului cât și a Protopopiatului Bacău, s-a facut vădită și în parohia noastră.

La desfașurarea șantierului de construcție s-au remarcat prin susținerea financiară după cum urmează: Primăria Lipova prin dl primar Baciu Costel, pr. Pleșcău Ioan, pr. Pascariu Iordache, Anchidin E.Costică, Țampău Ovidiu, epitropul Palade Vasile, consilierii și enoriașii parohiei, credincioși din alte parohii, Secretariatul de Stat pentru Culte si, nu in ultimul rând, preotul paroh Bălăiță Petru care a lucrat cu timp și fară timp spre definitivarea construcției.

Sfintirea bisericii Sfinții Împărați Constntin și Elena a avut loc în data de 25.05.2014, de către P.S.Ioachim Băcăuanul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, însoțit de P.C.Pr.Protopop Busuioc Costică și de un distins sobor de preoți în prezența oficialitaților locale și a credincioșilor.

Cimitirul parohial

Este situat de o parte și de alta a bisericii din lemn Buna Vestire , îngrijit cu atenție de credincioși,împrejmuit cu gard.Terenul respectiv este donatie a credincioșilor din vecinătatea curtii bisericii,iar in 2004 este inclus în Titlul de proprietate al parohiei .

You may also like...