Cercul Pastoral Nr. 5 al Protoieriei Bacău s-a întrunit la Parohia Lunca Filipeni

Joi, 6 octombrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia Lunca Filipeni  din Protoieria Bacău a fost gazda întrunirii Cercului Pastoral Nr. 5. Sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, slujitorii sfintelor altare au săvârșit Sfânta Liturghie, iar după cum este obiceiul întâlnirilor Cercurilor Pastorale, au fost rânduiți doi preoți care au cuvântat pe marginea unei teme care face referire la însemnătatea Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Evenimentele zilei au debutat cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia credincioșii care s-au pregătit s-au împărtășit cu Sfintele Taine, urmând ca mai apoi să asculte expunerea părintelui Augustin Cârlan, parohul bisericii „Sfinții Arhangheli” din Odobești. Din tema susținută de către părintele, intitulată „Sfântul Paisie de la Neamț: Înnoitor al vieții duhovnicești din mănăstiri”,  auditoriul a putu afla particularități despre viața sfântului, dar și despre modul în care acesta a zidit sufletește viețile monahilor și a monahiilor care se nevoiesc în obștile mănăstirești”.

Următorul orator al întâlnirii a fost părintele Sandu Traian, parohul bisericii din Secuieni care a cuvântat pe tema „Cum ne rugăm? (Matei 6, 6; Ioan 16, 23; Luca 18, 2-7; Matei 21, 22)”. Cuvintele părintelui au reliefat auditoriului ideea că rugăciunea nu are un mod neapărat de practică, fără de care nu este primită, ci urmând îndemnurilor scripturistice, rugăciunea trebuie să izvorască din lăuntrul inimii și să fie sinceră, adresată cu încredere Tronului Ceresc.

Înainte ca poporul alături de slujitori să continue programul zilei, părintele protoiereu a apreciat râvna pastorală a părintelui paroh Ionuț Farcaș, dăruind în acest sens din partea ierarhului o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei din Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Aceeași icoană, în semn de prețuire pentru cuvântul cu putere multă, au primit-o și preoții oratori ai întrunirii.

După momentele petrecute în biserică, clerul alături de oficialitățile locale reprezentate prin persoana doamnei primar Rodica Ambrozie și popor au mers către Monumentul Eroilor amplasat în apropierea bisericii acolo unde a fost săvârșit un Trisaghion spre pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru neamul și patria lor. În continuare a urmat depunerea coroanelor pe acordurile solemne ale Imnului Eroilor interpretat de către grupul de copii al parohiei.

You may also like...