Cercul Pastoral numărul 5 s-a întâlnit la Parohia Mărăști din Protoieria Bacău
Joi, 24 februarie 2022, la Parohia Mărăști din Protoieria Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, preoții Cercului Pastoral nr. 5 „Sfântul Antipa de la Calapodești” s-au întâlnit în rugăciune în cadrul Sfintei Liturghii pentru a marca debutul activităților din cadrul Anului omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii si a creștinului și Anul omagial al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama si Paisie de la Neamț.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniti slujitori ai Sfântului Altar plecați la Domnul, ctitori ai parohiei cât și eroi ai neamului care s-au jertfit în cele 2 războaie Mondiale pentru neam ți țara. La momentul Chinonicului, părintele Cătălin Filip, parohul comunității din Tisa Silvestri a abordat cu înțelepciune și maturitate teologică personalitatea Sfântului Paisie de la Neamț, care, deși ucrainean de origine a devenit reprezentant de seama al isihasmului pe pământ românesc, fiind ucenic al Sfântului Vasile de la Poiana Mărului.
Creștinii prezenți au descoperit că isihasmul este o formă de pietate, specific ortodoxă care a jucat un rol deosebit în spiritualitatea creștină de Răsărit, „Rugăciunea lui Iisus” formând obiectul principal al misticii Ortodoxe.
Ca rugăciune a minții, Nil Sinaitul o identifică în contemplația lui Adam în Paradis. Și cum prin lumina ei harică omul e ridicat din nou la înălțimea sublimă a unirii nemijlocite cu Dumnezeu, în care a trăit Adam, ea poarta numele de „Rugăciunea Paradisiaca”.
Dupa Sfânta Liturghie, a venit rândul părintelui Daniel Pruteanu, vrednic slujitor al Altarului din Ciuturești, să ne introducă în tainele rugăciunii, dezvoltând tema „Omul lăuntric primește prin rugăciune cuvinte negrăite pe care nu este cu putință omului a le spune” (2 Corinteni 12,4).
La finalul acestor prelegeri extrem de apreciate, părintele protopop a subliniat importanța rugăciunii în viața fiecărui creștin, căutarea liniștii interioare într-o lume atât de zbuciumată și revenirea la valorile patristice. De asemenea părintele protopop a transmis binecuvântarea Ierarhului și încrederea că aceste întâlniri sunt de bun augur atât pentru credincioși cât și pentru întreaga comunitate teologică, a felicitat pe părintele paroh Popoiu Daniel pentru întreaga activitate și bunul mers al Centrului Catehetic „Sfântul Matei Brâncoveanu” oferind în dar câte o icoana a Sfintei Parascheva, ocrotitoarea întregii Moldovei, atât părintelui paroh, cât și părinților conferențiari.