Sfințirea Monumentului Eroilor din Parohia Mărăști

Luni, 17 iunie 2024, în satul Mărăști, comuna Filipeni, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a avut loc sfințirea unui monument închinat Eroilor neamului, un act de recunoștință și memorie care ne reamintește de sacrificiile făcute pentru libertatea și demnitatea noastră.

Monumentul a fost refăcut prin osteneala părintelui Daniel Adrian Popoiu și prin implicarea comunității și a autorităților. Slujba de sfințire a fost oficiată sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche în prezența preoților din Cercul Pastoral nr. 5 – „Sfântul Antipa de la Calapodeşti” acest lucru adăugând solemnitate și spiritualitate acestui moment de mare importanță pentru comunitatea locală.

Atmosfera a fost încărcată de emoție și respect. Localnicii s-au adunat în jurul monumentului, aducând cu ei flori și aprinzând lumânări în memoria eroilor căzuți.
Preoții au oficiat slujba de sfințire, însoțită de rugăciuni și cântări liturgice care au rezonat profund în inimile celor prezenți.

La eveniment au participat și membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Col. Corneliu Chirieș a județului Bacău, care prin președintele Dănuț Voicu au oferit părintelui paroh Daniel Adrian Popoiu o plachetă de recunoștință, în semn de apreciere pentru efortul depus.

Un moment deosebit l-au constituit elevii din sat, coordonați de doamna instructor Mihaela Iordache Farcas. Aceștia au recitat poezii și au cântat cântece patriotice, impresionând profund asistența cu talentul și dăruirea lor. Prin versurile și melodiile lor, copiii au adus un omagiu emoționant eroilor, subliniind legătura dintre trecut și prezent.

În cuvântul său, părintele Daniel Adrian Popoiu a vorbit despre importanța păstrării memoriei eroilor noștri, subliniind că sacrificiul lor nu trebuie uitat niciodată: „Acest monument nu este doar o piatră rece, ci un simbol al curajului, al jertfei și al dragostei de patrie. Fiecare nume înscris aici reprezintă o poveste de vitejie și devotament.”

Părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a exprimat, la rândul său, gratitudinea și respectul față de toți cei care au contribuit la realizarea acestui monument: „Prin această sfințire, ne arătăm respectul și recunoștința față de eroii noștri. Ei sunt cei care, prin sacrificiul lor suprem, ne-au dăruit libertatea și demnitatea de a trăi pe acest pământ binecuvântat.”

Doamna primar Rodica Ambrosie a fost, de asemenea, prezentă și a oferit un sprijin considerabil pentru organizarea și desfășurarea evenimentului. Implicarea sa activă a fost esențială pentru reușita acestui moment de comemorare și recunoștință.

După ceremonia religioasă, participanții au avut ocazia să depună coroane de flori și să aducă un omagiu personal Eroilor.

You may also like...