Copiii Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” – Bacău au vizitat fabrica de pâine Panimon

Ultima zi a Școlii de Vară, a Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău, a culminat cu o excursie mult așteptată. Peste 70 de copii, însoțiți de bunici și părinți, în frunte cu preoții parohiei și voluntarii ASCOR (care ne-au fost alături în cele 5 zile), au pornit către Onești și Târgu Ocna, fascinați de „Povestea bobului de grâu” de la Agrotehnogrup si Panimon.

Prima vizită a fost la Onești. Aici, grupul a fost întâmpinat cu multă căldură de echipa Agrotehnogrup, care cu mult profesionalism și dăruire i-a introdus în lumea poveștii bobului de grâu. Au vizitat locul de depozitare a grâului, silozurile, laboratorul dotat cu tehnologie de ultimă generație, cântarul imens pentru tirurile cu cereale. Au aflat că din laborator pornește totul. Doamnele ghid le-au explicat că daca o probă extrasă din fiecare tir cu o sondă specială nu corespunde calitativ, întreaga marfă este respinsă. Cei mai periculoși dușmani ai grâului (și tuturor cerealelor) sunt dăunătorii: plante și insectele pe care le-am văzut expuse pe planșe.

Apoi au poposit la Panimon – Moara de făină, unde au urmărit pas cu pas întregul proces de producere a făinii de toate tipurile. Și aici, dotările sunt la cele mai înalte standarde, iar curățenia desăvârșită.
Aici au urmărit efectiv procesul tehnologic de producere a pâinii, fiind ghidați in continuare de cele două doamne foarte amabile din echipa Panimon. Totul era nou și strălucea de curățenie, iar personalul deosebit de drăguț cu copiii, care puneau permanent întrebări, fiind fascinați de tot ce vedeau.
Ni s-au prezentat toate aparatele, instrumentele, cuptoarele, iar copiii au primit cu bucurie invitația de a modela bucățile de aluat pregătite cu multă atenție de personal.
După care au gustat din sortimentele produse de Panimon, pâine și produse de panificatie, s-a explicat că sunt fără conservanți, întregul proces de producție fiind făcut în așa fel încât să nu necesite adăugare de conservanți.

După aceasta, grupul s-a întors la Onești, la Patiseria Panimon, unde la fel, însoțiți de cele două doamne ghid, au vizitat laboratorul de patiserie si cofetărie, primind în continuare zeci de informații utile referitoare la procesul de producție.  Încă de la intrare au fost invitați să servească din bunătățile patiseriei, tot felul de produse, proaspete și gustoase.  Din bunăvoința și dărnicia conducerii Panimon si Agricultorul, gazdele binecuvântate, niciun copil nu a plecat cu mâna goală. Fiecare a primit câte un dar cu produsele Panimon.

În a doua parte a programului s-au îndreptat cu autocarele spre Borzești, locul nașterii și copilăriei lui Ștefan cel Mare. Biserica Domnească este monument istoric, ctitorită de Ștefan cel Mare în anul 1493, în amintirea prietenului său Gheorghiță, omorât aici de tătari, în timp ce se jucau. După ce s-au închinat și rostit Rugăciunile serii, au vizitat și Muzeul complexului, unde sunt adăpostite odoare de mare preț: „Cazania lui Varlaam” din 1643, Biblia de la Blaj din 1791, icoane de mare valoare artistică, obiecte și vase liturgice.
Slavă Bunului Dumnezeu pentru oamenii buni și darnici. Alese mulțumiri tinerilor voluntari ASCOR, care au fost alături cu mult profesionalism și dăruire!

Dumnezeu să binecuvinteze acești oameni minunați, care cu multă dăruire, credință și cu suflet mare au făcut posibilă această vizită la Agrotehnogrup si Panimon Onești!

(Pr. paroh Iulian Popa)

You may also like...