Pelerinaj pe urmele Sfinților Neamului Românesc, nou canonizați organizat de Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Bacău
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău (Bicaz nr. 9) a organizat un pelerinaj in zilele 10 – 11 martie 2025, ce a avut scopul de a urma pașii și a cinsti trei dintre sfinții canonizați recent (din totalul celor 16 sfinți canonizați la 4 februarie 2025) Sfântul Mărturisitor Arsenie de la Prislop, Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător, Sfântul Dometie cel Milostiv.
Prima zi
1. Mănăstirea Brâncoveanu- Sâmbăta de Sus. Aici pelerinii s-au închinat la mormântul Sfantului Cuvios Serafim cel Răbdător și la mormantul Părintelui Teofil Paraian.
2. Sibiu
Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”, unde ne-am închinat la Racla Sf. Ierarh Andrei Șaguna.
De la inaugurare și până în prezent edificiul este catedrala Arhiepiscopiei Sibiului și a Mitropoliei Ardealului. Lăcașul prezintă caracteristicile unei bazilici bizantine fiind o copie la scară redusă a fostei Catedrale Sfânta Sofia din Constantinopol (actuala Mare Moschee Aysofya).
Tur pietonal în Centrul Vechi, Piața Mare, Podul Minciunilor.
3. Mănăstirea Prislop
Pelerinii s-au rugat la mormântul Sf. Cuvios Arsenie de la Prislop și la Peștera Sf. Cuvios Ioan.
4. Orașul Deva, tur pietonal în centrul orașului.
A doua zi
1. Alba Iulia
Cetatea Alba Carolina, este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local
Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, cunoscută şi sub numele „Catedrala Încoronării”, este un lăcaș de cult important construit în Transilvania după Unirea din 1918. Lăcașul de cult ortodox a fost ridicat special pentru încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand și Maria, în 15 octombrie 1922. Piatra de temelie a edificiului a fost pusă pe 28 martie 1921. Lucrările propriu-zise de înălțare a Catedralei au durat aproximativ 9 luni.
2.Mănăstirea Râmeț, cu închinare și rugăciune la moaștele Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț, și la mormântul Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv.
3.Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche, închinare la moaștele Sfântului Nectarie, aflate in Paraclisul Schitului de maici, care se află sub ocrotirea acestuia.
Acest pelerinaj este dedicat programului „Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Organizat cu sprijinul Centrului de pelerinaje „Meteora” al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului sub coordonarea domnului manager Gelu Elise și părintelui inspector Ionuț Avram, pelerinajul a fost un prilej de reculegere, rugăciune și unitate pentru beneficiarii Centrului socio-cultural și duhovnicesc pentru adulți și tineri „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț” al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău.
Pelerinii au fost însoțiți de preoții parohiei Iulian Popa și Liviu Pădurescu, alături de dl. Manager Gelu Elisei, din partea Agenției „Meteora”.
„Pelerinajul este o mărturisire a credinței în învierea de obște care va avea loc la sfârșitul veacurilor” (Preafericitul Daniel)
(Pr. Iulian Popa)