Proiectul „100 de Cateheze în Postul Crăciunului” implementat la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacau, a fost implementat Proiectul socio-cultural al Protopopiatului Bacău, intitulat „100 de cateheze in Postul Crăciunului” , în ziua de prăznuire a Sfintei Mucenițe Ecaterina, 25 noiembrie 2022. Cu această ocazie părintele Iulian Popa, parohul bisericii, după Sfânta Liturghie, a susținut cateheza „Sfinții isihaști-modele de rugăciune personală pentru creștini.”

În introducere, părintele a explicat ce înseamnă cateheza, momentele catehezei, care este scopul acesteia în viața creștinilor, dupa care s-a trecut la tema propriu-zisă. Puterea personală a rugăciunii isihaste ca motivație de practicare neîntreruptă a fiecarui crestin reprezintă scopul final personal către mântuire . Luând exemplul Pelerinului rus, se propune creștinului doritor de desăvârșire, o cale de urmat prin Rugăciunea inimii, care deși simplă, se bazează pe adevăruri dogmatice. S-a pus problema, cum poate creștinul să se roage neîncetat, în această lume plină de himere si care este scopul rugăciunii, fiecare credincios având ocazia să se lămurească asupra acestei probleme prin întrebări adresate părintelui catehet.

De asemenea, s-a facut o trecere spre amintire de exemple de sfinți isihaști români, care prin smerenia vieții duhovnicești și prin rostirea neîncetată a rugăciunii inimii au ajuns la desăvârșire întru Domnul. La finalul întâlnirii, s-a ascultat Imnul Rugăciunii isihate , părintele Iulian, îndemnând credincioșii la iertare, îndepărtarea urii, bunătate, fapte bune, lăsarea grijilor în voia lui Dumnezeu și rostirea Rugăciunii inimii neîncetat:

DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU, MILUIEȘTE-MĂ PE MINE PĂCĂTOSUL…

You may also like...