O nouă întâlnire în cadrul Proiectului „Hristos, lauda bătrâneților mele” la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău

În cadrul proiectului derulat de Protoieria Bacau, intitulat „Hristos, lauda bătrâneților mele”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a avut loc la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău, a patra întâlnire cu seniorii parohiei, în data de 30 noiembrie, zi de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei – apostolul românilor.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, invitatul special Gen. Av. rez Petrescu Nicolae – fost comandant al Flotilei Aeriene nr. 95 Bacău a prezentat tema „Eroii nevăzuți ai văzduhurilor – zborul Marii Uniri”. Cu această ocazie, a scos la iveală un fapt extraordinar și mai puțin cunoscut: la data de 23 noiembrie 1918, a plecat de pe aerodromul din Marigineni un avion pilotat de doi români, Lt. Vasile Niculescu și cpt. Victor Precup (copilot) spre Blaj cu documente care erau necesare Unirii Transilvaniei cu România. După 2 sâptâmâni, la 1 decembrie 1918 s-a aflat vestea Marii Uniri.

Domnul General ne-a introdus în perioada tulbure a acelor vremuri și a făcut mărturisiri din viața de pilot militar. Acel zbor „cheie” s-a realizat pe o vreme foarte rea, la minus 40 grade, piloții fiind nevoiți sa-și ungă fețele cu parafină. Astfel zborul peste Carpați a fost unul crucial și poate istoria noastră ar fi fost diferită, dacă acel avion nu mai ajungea la Blaj.

Întâlnirea s-a îcheiat cu o rugăciune dedicată eroilor neamului românesc, iar parintele Iulian i-a făcut invitația domnului Gen.Petrescu de a participa și la o întâlnire cu tinerii parohiei.

You may also like...