Activități dedicate tinerilor la Centrul de Catehizare pentru tineret „Sf. Paisie de la Neamț”, la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău, în cadrul Centrului de Catehizare pentru Tineret „Sfântul Paisie de la Neamț”, au avut loc mai multe activități, care au implicat participarea copiilor pe diverse teme.

Astfel, în ultima perioadă (luna ianuarie) copiii au avut ca temă  „Cunoașterea Sistemului Solar”, la care au participat cu mare bucurie și interes și părinții acestora, prilej de cunoaștere și interacțiune reciprocă.

În cadrul întâlnirilor, s-au întrebuințat materiale menite să ajute la diversificarea activităților pentru dezvoltarea psihocognitivă, emoțională și modelarea comportamentului copiilor având ca scop îmbunătățirea performanței școlare, a relațiilor acestora cu semenii, dezvoltarea personală, creșterea stimei de sine, dezvoltarea limbajului expresiv, exprimarea emoțiilor, activarea creativității etc.

Copiii au modelat planetele din plastilină și le-au așezat în ordinea distanței față de Soare, mărime, formă, culoare, cu aceasta ocazie urmărindu-se dezvoltarea abilităților fine ale mâinilor, gândirea spațială, conceptul de culoare și formă a obiectelor, modelarea având efecte benefice asupra sistemului nervos al copiilor.

Stiindu-se că modelajul contribuie la dezvoltarea armonioasă între gândire-îndemânare și afectivitate, precum și la deblocarea și facilitarea cu succes a comunicării verbale legate de experiențele și trăirile acestora, s-a profitat din plin de această oportunitate, copiii jucându-se la mai multe întâlniri și cu plastilina ajutându-i sa sa-și exprime cu ușurință sentimentele prin stimulare senzorială.

Activitățile din cadrul centrului au culminat cu vizita la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău. Astfel, sâmbătă , 4 februarie 2023, copiii parohiei băcăuane, prin grija părintelui paroh Iulian Popa, au pășit pragul „către cer” al Observatorului Astronomic, fiind întâmpinați cu mare căldură de doamnele muzeograf. Spectacolul de la ultimul etaj al Planetariului, despre sistemul solar, a impresionat publicul prin grandoarea imaginilor.

Copii au participat activ și cu mare interes, primind numeroase informații despre caracteristicile planetelor,  depre ce înseamnă roiurile stelare, nebuloase, galaxii spirale, formarea anotimpurilor etc.

„Călătoria” prin Univers a continuat cu vizualizarea împrejurimilor la cele două lunete de pe terasa circulară și vizitarea cupolei unde se află unul dintre cele mai performante telescoape din țară.

La final, impresionați și mulțumiți de cele prezentate, copiii s-au reîntors la Așezământul social al bisericii unde parintele Iulian i-a invitat la o felie de pizza, dulciuri si fructe, urmând să se reîntâlnească și la alte activități incitante și interesante..

You may also like...