Prezență Arhierească în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Protoieria Bacău

Duminică, 4. septembrie 2022, în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Protoieria Bacău au debutat manifestările cultural-religioase prilejuite de apropierea hramului care va avea loc joi, 8 septembrie. Astfel, spre bucuria și mângâierea sufletească a credincioșilor comunității parohiale, la invitația celor doi slujitori nou rânduiți ai lăcașului de cult, părintele Iulian Popa și părintele Bogdan Antohi, s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a săvârșit alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, preoți ai parohiilor băcăuane și mulțime de popor, slujba Vecerniei urmată de cea a Litiei. 

Bucuria prezenței Înaltpreasfinției Sale a fost dublată și de sosirea icoanei Maicii Domnului „Ierusalimitissa” purtată în pelerinaj de la Parohia Măgura, prin binecuvântarea ierarhului și bunăvoința părintelui consilier Radu Grigoraș. După săvârșirea Vecerniei, Înaltpreasfinția Sa a intonat în fața icoanei, alături de cler și credincioși, Imnul acatist închinat acestui odor de mare preț, alcătuit chiar de către ierarh spre lauda și smerita cinste adusă Născătoarei de Dumnezeu. 

În cuvântul de bun venit adresat Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim,  părintele protoiereu a subliniat bucuria și nerăbdarea credincioșilor de a-și primi ierarhul în comunitatea lor și totodată a transmis ascultarea și jertfelnicia poporului care își cinstește cu evlavie ocrotitoarea lăcașului lor de cult. 

De asemenea, ierarhul a vorbit credincioșilor prezenți despre misterul prezenței Maicii Domnului în lăuntrul inimii fiecăruia dintre ei, dar și despre bucuria comuniunii din seara acestei zile:

                     „Iubiți credincioși și sfântă adunare, ar trebui să lăsăm fiecare dintre noi să vorbească aceste mistere, căci fiecare am simțit într-un fel sau în altul această întâlnire a noastră mai întâi ca persoane de comuniune și de comunicare, apoi ca și credincioși ai Bisericii noastre. Ați venit aici să vă întâlniți cu Maica Domnului, iar această întâlnire fiecare a perceput-o sau a simțit-o după inima și lucrarea sa. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru faptul că avem această bucurie, de a ne întâlni și de a ne ruga împreună, prin aceasta păstrând cele patru lucruri sau puncte cardinale unde noi trebuie în calitate de persoane conștiente și de membri ai Bisericii lui Hristos să aducem ofranda și mulțumirea noastră lui Dumnezeu, El răsplătind-ne cu acel har peste har.”

La finalul cuvântului Înaltpreasfinției Sale, părintele Iulian Popa, parohul bisericii băcăuane, a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă și pentru gândul cel bun și blând îndreptat de fiecare dată către credincioșii acestei parohii, iar în semn de amintire, dar și de înaltă prețuire, a dăruit chiriarhului o icoană cu Maica Domnului, ocrotitoarea sfântului lăcaș. 

Activitățile religioase și social-culturale ale parohiei au cunoscut de la numirea celor doi preoți o intensificare, prin implementarea a numeroase seri duhovnicești, cateheze, programe liturgice și nu în ultimul rând prin inaugurarea Centrului Socio-Educațional „Sfântul Paisie de la Neamț” care derulează săptămânal acțiuni dedicate tinerilor și vârstnicilor prin activități individuale ori conexe, menite să întărească relația dintre credincioși și biserica lui Hristos. 

Programul liturgic și cultural extraordinar va continua în fiecare zi, până la sărbătoarea hramului prin diferite slujbe și activități la care vor participa preoți și invitați din oraș, dar și din împrejurimile acestuia, spre folosul duhovnicesc al enoriașilor parohiei și spre lauda și cinstea adusă celei care cu dragoste ocrotește lăcașul de cult băcăuan, Maica Domnului.

***

Ierusalimitissa (Gr. Ιεροσολυμίτισσα – Preasfânta Doamnă a Ierusalimului) este o icoană foarte populară a Maicii Domnului, perechea celei de la Betlehem. Icoana este așezată în Biserica Mormântul Maicii Domnului din Valea Judecății de Apoi, de la poalele Muntelui Măslinilor din Ierusalim. Are vedere spre mormântul gol al Preasfintei din Ghetsimani – binecuvântând numeroșii pelerini care vizitează Țara Sfântă.

Sfânta Scriptură nu aminteşte nimic despre Adormirea Maicii Domnului, deci locul mormântului Fecioarei Maria nu e clarificat. Tradiția creștină ne spune că după ce Iisus Hristos şi-a dat sufletul pe cruce, preasfânta Fecioară Maria a fost luată în îngrijire de Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, cel mai tânăr și cel mai iubit ucenic al Său. Acesta o îngrijeşte până la adormire, când a fost luată de îngeri şi apostoli şi aşezată în mormânt.

Conform Sfintei Tradiții, icoana Maicii Domnului Ierusalimitissa, icoană făcătoare de minuni, a fost pictată prin revelația avuta de către o călugăriță pe nume Tatiana de la Mănăstirea Sfânta Maria Magdalena, în jurul anului 1870 d.Hr.

În iconografie, aceasta este denumită „acheiropoieto” (Gr. O imagine care nu este pictată demâna umana) și este acum situată exact acolo unde Presfanta Fecioara și-a dorit să fie, în „casa” ei, ultimul ei loc de odihnă la sfântul ei mormânt din Ghetsimani.

Tipul iconografic este hodigritia sau îndrumătoarea, reprezentare iconografică a FecioareiMaria ținându-l pe Pruncul Iisus alături, în timp ce Îl arată ca sursa mântuirii omenirii.Capul Fecioarei se înclină de obicei spre Prunc, iar acesta ridică mâna printr-un gest debinecuvântare.

Numele „Ierusalimitissa” a fost adoptat de atunci, deoarece înseamnă Preasfânta Doamnădin Ierusalim și este o icoana miraculoasa. Icoana este îmbrăcată în aur masiv cu o greutate totală de aproximativ 200 de kg. Considerată cea mai frumoasa reprezentarea a Maicii Domnului este cea mai aproape deimaginea reală a Sfintei Fecioare.

*Icoana Maicii Domnului „Ierusalimitissa” de la Parohia Măgura din Protoieria Bacău reprezintă o copie fidelă a icoanei, aceasta fiind lucrată și adusă spre închinare credincioșilor prin strădania părintelui paroh Radu Grigoraș și a enoriașilor parohiei.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu

You may also like...