Cateheze și ateliere practice cu tinerii și vârstnicii din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacau
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Bacău, în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului” au fost susținute mai multe cateheze și ateliere de lucru, cu tinerii și vârstnicii parohiei.
Sub egida „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și al Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești 2023, beneficiarii Centrului socio-cultural pentru tineret și persoane vârstnice „Sfântul Paisie de la Neamț”, sub coordonarea părintelui paroh Iulian Popa și a părintelui slujitor Liviu Pădurescu, au participat la activitățile dedicate acestui concurs.
Acest demers are loc cu sprijinul unor colaboratori, profesori de religie, desen, muzică, psihologi, voluntari, parohia având parteneriate cu Universitatea „Vasile Alecsandri”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” și Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” din Bacău. În cadrul proiectului intitulat „Dumnezeu ocrotește și binecuvântează deopotrivă copiii și bătrânii” s-a urmărit respectarea obiectivelor și a scopului general al temei de bază a concursului: să se cunoască învățăturile Bisericii Ortodoxe cu privire la relația de iubire și de comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele, să se îmbunătățească cunoașterea, dialogul, apropierea și slujirea între generații, să se stimuleze colaborarea și fapta izvorâtă din iubire, inițiativa și acțiunea credinței, să se implice activ în viața Bisericii.
Începând cu luna februarie, membrii Centrului socio-cultural pentru Tineret și Persoane Vârstnice „Sfântul Paisie de la Neamț” au participat activ la activitățile săptămânale dedicate acestui proiect. Astfel, în cadrul atelierelor de lucru, au avut loc întâlniri pe diverse teme: „Să ne cunoaștem pe noi și pe bunicii noștri”, „Rugăciuni pentru sănătatea bunicilor”, s-au confecționat felicitări de recunoștință , s-au scris compuneri dedicate bunicilor și s-a evidențiat rolul acestora în viața fiecăruia. Copiii s-au rugat alături de preoți în Sfânta Biserică pentru bunicii și părinții lor.
A doua activitate, s-a intitulat „Șezătoarea bunicilor împreună cu nepoții”, în care participarea de ambele părți a fost plină de bucurie și de impresii, amintiri despre „cum era odată” și s-a dezvoltat un dialog fructuos între generații. Următoarea activitate din cadrul proiectului dedicată concursului a pus în prim plan puterea rugăciunii și importanța prescurilor în cultul ortodox. Părintele Iulian, în timpul catehezei „Iisus Hristos Învinge” a vorbit despre folosul prescurii În cultul bisericii și a creștinilor, a explicat micilor ucenici cum se face prescura, ce înseamnă și ce folos duhovnicesc are în viața fiecărui creștin. Copiii au fost inițiați în tainele facerii unei prescuri, au modelat și au aplicat pecetea cu însemnul „Iisus Hristos Învinge” și au rostit rugăciuni, apoi au învățat să scrie Acatiste și Pomelnice pentru vii și adormiți pe care le-au adus a doua zi, Duminica, la Sfânta Liturghie, alături de prescura făcută cu mâna lor.
Până în luna aprilie, când proiectul va fi finalizat, activitățile cu tinerii și vârstnicii vor continua conform calendarului stabilit.