Zilele Parohiei „Sfântul Nicolae” Negri din Protoieria Bacău

În luna decembrie a anului 2022, an proclamat în Patriarhia Română drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”  și  „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, credincioșii și preoții slujitori comunității parohiale din Negri s-au aflat în comuniune de rugăciune cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul lor.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, a debutat duminică, 4 decembrie, după Sfânta Liturghie când a avut loc o nouă întâlnire a preoților slujitori cu copiii din grupul catehetic al Centrului Socio-Educațional „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”. Activitatea a debutat cu prezentarea vieții și a virtuților Sfintei Mucenițe Varvara și a Sfântului Ierarh Nicolae de către părintele paroh Vlăduț Dăscălașu. În continuare, părintele slujitor Constantin Pașcu a prezentat Proiectul Eparhial „Vrei sa fii bun de Crăciun?”, elaborat de către Sectorul Social-Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Copiii au redactat scrisorile către Moș Crăciun; acest proiect propunându-și ca toți copii să aibă parte de un dar sufletesc și duhovnicesc din partea preoților lor, dar și de unul material care survine în urma concretizării dorinței pe care cei mici au așternut-o în scrisorile lor.

Zilele Parohiei au continuat în seara zilei de 5 decembrie când a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia. În ziua de 6 decembrie, de la primele ore ale dimineții a fost săvârșită slujba acatistului Sfântului Ierarh Nicolae, apoi s-a săvârșit Sfânta Liturghie sub protia părintelui protosinghel Ghenadie Catargiu, starețul Mănăstirii Plopana.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, elevii Școlii Gimnaziale „Costache Negri”, coordonați de doamna director Doina Patriche, i-au colindat pe toți cei prezenți și au primit daruri.

La final, au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate asupra comunității și a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și enoriașii parohiei trecuți întru odihna cea veșnică.

Programul duhovnicesc desfășurat cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae care ocrotește comunitatea parohială din Negri de 250 de ani a fost încheiat în data de 13 decembrie, când Biserica noastră face pomenirea unui alt mare ierarh, Sfântul Dosoftei, Mitropolitul Moldovei.

Datorită bunei colaborări și a parteneriatului care există între Biserică și Școală, preoții slujitori ai parohiei au fost prezenți la școlile din comuna Negri și au oferit tuturor copiilor câte o carte de rugăciuni, sfătuindu-i pe elevi să urmeze indemnul Sfântului Apostol Pavel: „Rugați-vă neîncetat” (I Tesaloniceni 5,17).

Părintele paroh Vlăduț Dăscălașu a adus mulțumiri atât din partea sfinției sale, cât și din partea părintelui slujitor Constantin Pașcu și a Consiliului parohial tuturor celor care s-au unit prin rugăciune în acest urcuş duhovnicesc, bucurându-se de harul lui Dumnezeu şi prezenţa sfinţilor Săi.

 

Preot Constantin Pașcu

You may also like...