Școala de vară „Copilărie și credință” în Parohia Negri din Protoieria Bacău

În perioada 29 iunie – 2 iulie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia Negri a fost organizată Școala de Vară pentru cei 30 de copii din cadrul grupului catehetic al Centrului Socio-Educațional „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”.

În prima parte a zilei de 29 iunie, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Apostoli Petru si Pavel, copiii au participat la Sfânta Liturghie în cadrul căreia au primit Taina Sfintei Euharistii. După ce s-au rugat împreună, tinerii, alături de preoții slujitori, au vizionat un film tematic despre post și importanța acestuia în viața creștinilor. A urmat apoi o activitate inedită întrucât copii, sub supravegherea preoților și a doamnelor din comitetul parohial, au pregătit diverse bucate de post.

A doua zi a început cu jocul RAI (răspunde, aruncă și întreabă), un joc rapid de intercunoaștere si interrelaționare. Copiii parohiei Negri au primit apoi vizita voluntarilor de la Crucea Roșie. Aceștia le-au prezentat informații practice de conduită și tehnici de prim-ajutor în situații de urgență precum: pierderea starii de constienta, stop cardio-respirator, hemoragii, luxații, entorse, arsuri (in caz de electrocutare sau insolatie), înec. Activitatea a fost una interactivă, cei mici participând în mod activ pe parcursul întregii activități.                                                                       

A treia zi a fost dedicată petrecerii timpului în aer liber și jocurilor copilăriei. Activitățile desfășurate au avut un caracter ludic pentru că jocul face parte din viața noastră, este distractiv, implică spontaneitate, libertate și creativitate. Copiii au dansat, au cântat, au participat la concursuri cu probe cât mai creative și mai distractive.

În ultima zi a Școlii de vară, în data de 2 iulie, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, micii creștini au participat la Sfanta Liturghie. La sfârșitul slujbei din această zi de sărbătoare pentru comunitatea din Negri (cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim din anul 2022, când Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Călinești a împlinit 250 de ani de atestare, s-a statornicit ca acesta Biserică să-l aibă ocrotitor și pe Sfântul Ștefan cel Mare), copiii participanți la Scoala de vară au fost premiați de către părinții slujitori, primind diplome de participare și iconițe cu Sfântul Ștefan cel Mare.

La finalul activităților din fiecare zi, copiii prezenți alături de voluntarii și preoții parohiei au luat masa împreună.                                           

Părintele paroh Vlăduț Dăscălașu a adus mulțumiri atât din partea sfinției sale, cât și din partea părintelui slujitor Constantin Pașcu, tuturor voluntarilor care au sprijinit buna desfășurare a tuturor activităților din cadrul Școlii de vară ,,Copilărie și credință”.

Pr. Constantin Pașcu

You may also like...