Activitățile Concursului Național Catehetic continuă în Parohia Negri din Protopopiatul Bacău

În cea de-a treia Duminică din perioada Triodului, cea a Înfricoșătoarei Judecăți, în Parohia Ortodoxă Negri a avut loc una dintre activitățile dedicate Concursului Național Catehetic în contextul „Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și al „Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.
Astfel, credincioși ai parohiei alături de membri Grupului Catehetic al Centrului Socio-Educațional „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” au participat la Sfânta Liturghie unde s-au împărtășit cu Sfintele Taine vorbindu-li-se în cadrul predicii despre cum credința trebuie să fie însoțită de fapte bune, precum două aripi care ne înalță către Cer, iar atunci când săvârșim lucrul cel bun, în cei pe care îi ajutăm îl descoperim pe Hristos Domnul.

După slujbă, cei prezenți au participat la o Cateheză despre Sfânta Taină a Spovedaniei, în care părintele paroh Vlăduț Dăscălașu și părintele slujitor Constantin Pașcu au prezentat sensul acestei Sfinte Taine, pe Întemeietorul ei, condițiile ca spovedania să fie validă și amintindu-se că haina sufletului pătată de păcat trebuie din nou țesută în haină luminoasă. Dezbaterea a cuprins teme ce privesc frecvența cu care trebuie să ne spovedim, vârsta la care copiii vor avea prima spovedanie, răspunsuri la temerile care pot apărea în viața credincioșilor față de mărturisirea unor păcate și faptul că aceasta este doctorie și medicament.

Atât credincioșii de toate vârstele cât și copiii s-au implicat activ în cadrul catehezei răspunzând la întrebări și ridicând chiar ei înșiși problematici în urma celor dezbătute. Ca adăugiri la cele discutate, domnul profesor de Religie Cristian Pavel, a evidențiat imaginea primirii iertării din Pilda Fiului Risipitor, cel care este așteptat cu dragoste părintească, întâmpinat, îmbrățișat și primit asemenea unui fiu credincios, arhietip al modului cum Dumnezeu ne așteaptă cu brațele Sale deschise spre a ne întoarce către El, având mereu șansa de a ne pocăi și îndrepta.

În cele ce au urmat a fost proiectat un material video despre Sfinții duhovnici și mărturisitori în contextul anului omagial, adăugând lămuririle necesare și elementele potrivite înțelegerii celor proiectate, elogiind faptele Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie de la Sihăstria, punctându-se importanța urmării învățăturilor și vieții acestora. Această activitate face parte din programul „100 de întâlniri pentru 100 de ani de Patriarhie” si este prima din etapa martie – mai, în cadrul Centrului de Socializare pentru varstnici al parohiei, program care acoperă recomandările Sfântului Sinod și ale programului cadru al Anului Omagial și Comemorativ.

Cei care au participat au avut parte și de o agapă frățească așa încât și cele ale trupului să fie împlinite alături de eforturile sufletești și duhovnicești.

Prof. Cristian Pavel

You may also like...