Parohia Onișcani: Cerc Pastoral, Inaugurare de Centru Catehetic pentru Copii și debut al activităților dedicate Anului Omagial

Joi, 17 februarie 2022, la Parohia Onișcani din Protoieria Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, și sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, preoții Cercului Pastoral Nr. 9 s-au întâlnit pentru a sluji Sfânta Liturghie în sobor și totodată pentru a marca debutul activităților din cadrul Anului omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul omagial al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. 

Evenimentele zilei au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către părintele protoiereu, alături de preoții invitați. În cadrul acesteia au fost pomeniți ctitori ai parohiei, precum și eroi ai neamului care s-au jertfit pentru urmașii lor. La momentul Chinonicului, părintele Dan Dumitru Bumbea, parohul bisericii din Dumbrava a cuvântat credincioșilor pe marginea temei intitulate „Cuvinte ale sfinților despre folosul rugăciunii”. Din expunerea părintelui, enoriașii au aflat despre citate ale sfinților părinți în care se reliefează modul în care trebuie să ne rugăm, precum și folosul pe care îl are sufletul prin intermediul acesteia. 

După Sfânta Liturghie, părintele Ovidiu Rotaru, preot al Parohiei Berești-Bistrița II a evidențiat importanța rugăciunii prin tema „Rugăciunea în comunitate și importanța participării credincioșilor la slujbele bisericii”. Tema abordată a clarificat aspecte precum necesitatea unei rugăciuni comune într-o comunitate creștină, precum și podoaba cu care se împodobește un lăcaș de cult prin jertfa venirii comunității în sânul Bisericii lui Hristos. 

La finalul acestei prelegeri, părintele protoiereu a subliniat debutul activităților din cadrul anului omagial și a arătat bucuria pricinuită de acest context care va consta în 24 de activități punctuale la 24 de parohii distincte. Totodată, la aceste activități, 48 de preoți vor conferenția pe marginea unei teme care să facă referire la rugăciune ori la metoda desăvârșirii prin isihie. De asemenea, părintele protopop a transmis binecuvântarea și mulțumirea ierarhului pentru râvna preotului paroh Silviu Constantin Stoica, cât și pentru dragostea credincioșilor de a răspunde inițiativelor Protoieriei Bacău sau celor care țin de viața de cult a parohiei. Ca semn al prețuirii, părintele protoiereu a acordat părintelui Silviu o icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Roman, iar preoților conferențiari a dăruit câte o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei care se află în Catedrala Arhiepiscopală a Centrului Eparhial.

După aceasta, părintele paroh a expus câteva dintre realizările administrative ale comunității parohiale, apreciind efortul credincioșilor care au susținut fiecare demers inițiat de către sfinția sa sau chiar de către membrii adunării parohiale. 

În cadrul acestui eveniment al parohiei, a fost prezent și domnul primar Petrică Lungu care și-a exprimat bucuria și recunoștință față de realizările comunității și față de buna colaborare pe care Parohia Onișcani o are cu administrația locală. De asemenea, domnul primar a dat glas și sprijinului oferit de-a lungul anilor pentru realizarea obiectivelor din cadrul complexului eclesial.

La sfârșit, a fost sfințit și inaugurat Centrul Catehetic pentru Copii aflat sub ocrotirea Sfinților Rafail și Partenie de la Agapia. Acest centru este o continuare a activităților de tip Școala de Vară sau catehetic prin care părintele Silviu s-a apropiat de sufletele micilor enoriași fie prin cuvântul cu putere multă, fie prin darurile și ajutoarele acordate precum rechizite, sau burse școlare. Activitățile centrului vor avea un caracter permanent fiind derulate bilunar, primul proiect al acestuia fiind chiar Proiectul Național Catehetic al anului 2022 intitulat „Rugăciunea în viața mea”. 

Ca dar de prețuire și recunoștință pentru bucuria și entuziasmul cu care tinerii participă la activitățile planificate de către păstorul sufletelor lor, părintele paroh a dăruit copiilor prezenți în cadrul acestui eveniment cărți de rugăciune și cărți ale Noului Testament cu Psalmi.  

You may also like...