Parohia Onișcani
Parohia Onișcani
Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Sat Onișcani,comuna Filipești, județul Bacău
Istoric și așezare
Parohia Onișcani face parte din Protoieria Bacău,comuna Filipești, județul Bacău.Parohia cuprinde satele Onișcani, Boanța și Cornești.Situat pe lângă șoseaua națională Roman -Bacău, astăzi șoseaua europeană E 85,satul Onișcani este un sat vechi,dar documente nu se găsesc, decât după anul 1864,anul împroprietăririi țăranilor.Potrivit istorioarelor din bătrâni, satul Onișcani la început era o mică așezare de muncitori agricoli, pe moșiile proprietarilor Preda și Donici.La început satul era numit satul lui Donici după numele proprietarului, iar mai pe urmă s-a numit Onișcani, după numele târgului Onișcani.Acest târg era așezat pe lângă șoseaua națională Roman -Bacău, format din negustori evrei.
Clădirile, casele erau proprietatea boierului Donici.Tot aici era un han mare cu grajduri unde poposeau diligențele și carele cu mărfuri aduse de la Galați, înainte de popasul de la Hanul Ancuței, pentru cei ce mergeau la Suceava sau Hanul” La doi lei „ pentru cei ce mergeau spre scaunul domnesc din Târgul Iașilor.În urma unui incendiu, târgul a fost distrus aproape complet, iar negustorii evrei au fost nevoiți să-și schimbe locul.După anul 1864, moștenitorii lui Donici au vândut moșia unui oarecare Dabija din Porcești și locuitorilor din Onișcani.
Lăcașul de cult
Până la începutul secolului trecut satul era afiliat Parohiei Hârlești, credincioșii străbătând cu anevoie drumul către lăcașul sfânt de aproximativ șase kilometri.În anul 1935 prin osârdia vrednicului Părinte Ioan Popescu pe pământul donat de boierul Dumitru Vidrașcu s-a înființat cimitirul pentru comunitatea din Onișcani, iar în 1951, cu sprijinul localnicilor a fost ridicată o Biserică din pământ și furci de stejar, acoperită cu tablă.Biserica cu hramul „Sf.M.Mc. Gheorghe „ a fost ridicată după planul arhitectului Câmpianu din Roman, în formă de cruce, cu un singur turn, având dimensiunile de 15/8 m(120 mp ).
Între anii 1967-1969, având în vedere condițiile improprii de slujire, același Preot care a păstorit 40 de ani această comunitate a înlăturat vălătucii de lut și a ridicat pereți de cărămidă, păstrând doar acoperișul.Între anii 1975-1984 în timpul păstoririi Pr. Petru Lupu au fost efectuate lucrări de reparații ce au constat în: suspendarea cafasului, corectarea bolților, repararea fisurilor interioare și exterioare, înlocuirea catapetesmei și a mobilierului, confecționate din stejar sculptat, realizarea picturii murale și a catapetesmei.În timpul păstoririi Pr.Mihai Beicu (1984-2002) a fost construită Casa Praznicară a Parohiei.Sub îndrumarea Părintelui Ioan Deacu (2002-2009) a fost refăcut integral acoperișul bisericii, acoperită cu tablă zincată.
Începând cu anul 2011, în timpul păstoririi Părintelui Silviu Constantin Stoica au fost efectuate noi lucrări de reparații la Sfânta Biserică ce au constat în: refacerea pereților interiori și exteriori, executarea unei noi picturi în tempera, înlocuirea ușilor cu uși noi de cireș, confecționarea mobilierului din lemn pentru Pangar, Proscomidiar și Agheasmatar, deschiderea unei noi căi de acces prin Sf. Altar, împodobirea lăcașului cu odoare și obiecte de cult noi.Deasemeni a fost refăcut integral sistemul de încălzire, iar Centrala a fost mutată într-o clădire anexă, dând posibilitatea să fie încălzit și așezământul social.Tot atunci au fost pavate cu dale din beton toate aleile din incinta complexului religios.Aceste lucrări au fost posibile datorită sprijinului total al fiilor satului având și ajutorul Consiliului Local.
Preoți care au slujit
Pr. Ioan Popescu (1930-1970)
Pr. Ioan Lupulescu (1970-1972)
Pr. Costică Constantin (1972-1975)
Pr. Petru Lupu(1975-1984)
Pr. Mihai Beicu (1984-2002)
Pr. Ioan Deacu (2002-2009)
Pr. Liviu Burlacu (2009-2011)
Pr. Silviu Constantin Stoica (2011-2024)
Pr. Acatrinei Marius-Cătălin (2024 – prezent)
Sfințiri, Resfințiri, Slujbe cu Arhiereu
Sfințirea Bisericii,din data de 9 decembrie 1951 ,săvârșită de P.S. Teofil Herineanu ,Episcop al Romanului și Hușilor.
Resfințirea Bisericii din luna mai 1969,de către P.S. Partenie Ciopron.
Resfințirea Bisericii la data de 08 Septembrie 1982,de către P.S. Eftimie al Romanului.
Sfințire de Troiță de către P.S. Părinte Ioachim Băcăuanul,la data de 28 decembrie 2003.
Resfințirea Bisericii din data de 06 octombrie 2013 de către P. S. Episcop Vicar Ioachim Băcăuanul,al Romanului și Bacăului, în timpul păstoririi Părintelui Silviu Constantin Stoica.
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.
Autor,
Pr. Stoica Silviu Constantin