Sfințirea Centrului de Socializare pentru Vârstnici și Rugăciuni pentru pace la Parohia Orbic din Protoieria Bacău

Luni, 28 februarie 2022, la Parohia „Sfântul Gheorghe -Orbic” din urbea buhușeană a fost prezent părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche alături de preoți ai parohiilor orașului, dar și din împrejurimi. Pricina întâlnirii a fost slujirea Sfântului Maslu în sobor, binecuvântarea Centrului de Socializare pentru Vârstnici „Sfântul Ștefan cel Mare” și rostirea unor rugăciuni pentru pace, ca parte a demersului inițiat de către Protoieria Bacău intitulat „Să ne rugăm pentru Pacea lumii!”

Părintele paroh Gheorghe Bârjovanu, fiu al comunității, a implementat ideea acestor întâlniri periodice cu fii duhovnicești ai comunității parohiale încă de anul trecut, acestea cunoscând un real succes și o mulțumire sufletească deplină în inimile credincioșilor care prin intermediul acestui centru au ocazia unei socializări cu aproapele și cu preotul lor, supunând dezbaterii teme religioase sau sociale. 

Cu prilejul acestei seri duhovnicești, activitățile poporului din Orbic au căpătat un caracter vizibil, primind astfel binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și aprecierea domnului primar Vasile Zaharia, prezent în mijlocul enoriașilor la acest eveniment. 

În cuvântul său, părintele protoiereu a transmis binecuvântarea ierarhului și a menționat celor prezenți câteva dintre activitățile pe care le pot derula în cadrul centrului: „Acest centru, care va avea locația în casa de prăznuire a parohiei, va fi un mijloc facil prin care să primiți în comunitatea dumneavoastră personalități locale sau religioase, vă va oferi ocazia de a aprofunda învățăturile desprinse din pericopele evanghelice duminicale și de asemenea părintele vă poate descoperi sensul mai adânc al postului. Cu alte cuvinte vă puteți apropia și puteți fi o comunitate și mai duhovnicească în cele pe care le veți face de acum dincolo de slujirea din biserică.”

Totodată părintele protopop a vorbit credincioșilor și despre programul Protoieriei Bacău derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, „Să ne rugăm pentru Pacea lumii!”: „În acest program suntem și noi solidari cu acești frați ai noștri care sunt amenințați de sunetul armelor. Rugăciunile rostite la finalul slujbei erau pline de pocăință și ne înseamnă la o cugetare a propriei noastre vieți, astfel încât Dumnezeu să se regăsească în faptele noastre și noi să fin precum niște fii înaintea Sa.”

În continuare, cuvântul a fost luat de către părintele paroh Gheorghe: „Vă spunem bun venit în mijlocul nostru, fiind pentru prima dată în sânul comunității noastre! Cu atât mai mult se cuvine să slujim Taina Sfântului Maslu, contextul actual fiind unul tensionat și știind că și anul acesta este închinat de către Patriarhia Română rugăciunii și importanței acesteia în viața creștinului și a Bisericii. Hramul acestui centru sfințit astăzi nu este ales întâmplător întrucât spațiul casei de prăznuire a fost sfințit de către ierarhul nostru în anul 2004, Anul Omagial al Sfântului Ștefan cel Mare. Vă rugăm părinte protopop să transmiteți Înaltpreasfinției Sale recunoștința noastră și îl încredințăm de devotamentul și ascultarea comunității din Orbic.”

În încheiere, domnul primar Vasile Zaharia s-a adresat adunării din biserica închinată „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”: „Aș începe prin a mulțumi soborului de preoți și părintelui protoiereu pentru prezența lor în mijlocul nostru, dar mai ales vreau să mulțumesc pentru această minunată inițiativă alături de multe altele pe care această parohie le implementează spre folosul fiilor duhovnicești prin persoana părintelui Gheorghe. Apreciem foarte mult faptul că părintele paroh păstrează credința și tradiția acestor meleaguri, prin diferitele activități pe care le derulează alături de comunitatea păstorită. Vă mulțumim și dumneavoastră ca v-ați strâns în jurul slujitorilor și v-ați închinat lui Dumnezeu cu speranță și sunt sigur că El va asculta rugăciunile noastre.”

 

You may also like...