Parohia Oțelești a găzduit întrunirea Cercului Pastoral Nr. 6 al Protoieriei Bacău și derularea a două proiecte social-culturale
Joi, 15 septembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia Oțelești, filia Tarnița din Protoieria Bacău a fost gazda întrunirii Cercului Pastoral Nr. 6. Sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, slujitorii sfintelor altare au săvârșit Sfânta Liturghie, iar după cum este obiceiul întâlnirilor Cercurilor Pastorale, și în această zi, a fost rânduit un preot care a cuvântat pe marginea unei teme care face referire la însemnătatea Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. Tot cu acest prilej a fost derulat proiectul eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine” prin vizita unui grup de persoane aflate în custodia Penitenciarului Bacău și coordonate de către părintele capelan Daniel Mașala și proiectul Protoieriei Bacău „Eroi au fost, eroi sunt încă!”, implementat în parteneriat cu Asociația Cultul Eroilor – filiala Bacău „Colonel Corneliu Chirieș”
Evenimentele zilei au debutat cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia credincioșii care s-au pregătit s-au împărtășit cu Sfintele Taine, urmând ca mai apoi să asculte expunerea părintelui Popescu, parohul bisericii din Colonești. Din tema susținută de către părintele, a reieșit faptul că experiența autentic ortodoxă se bazează pe credința statornică a creștinului și pe Revelația pe care însuși Dumnezeu ne lasă să o primim, arătând că practicile neortodoxe nu sunt decât înșelări pentru cei slabi în credință.
Înainte ca poporul alături de slujitori să continue programul zilei, părintele protoiereu a apreciat râvna pastorală a părintelui paroh Ionuț Todirașc, dăruind în acest sens din partea ierarhului o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei din Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Aceeași icoană, în semn de prețuire pentru cuvântul cu putere multă, a primit-o și părintele Popescu, oratorul întrunirii.
După terminarea prezentării, clerul, poporul și autoritățile locale adunate au mers către Monumentul Eroilor, amplasat în localitate. Acolo, după intonarea Imnului Național „Deșteaptă-te, române!” a avut loc un Trisaghion spre pomenirea eroilor înscriși pe piatra funerară a monumentului. La finalul slujbei, părintele protoiereu, a vorbit despre rolul benefic pe care l-au avut eroii și martirii în formarea conștiinței colective a neamului românesc, dar și despre faptul că astfel de exemple sunt cele care trebuie să dăinuiască și să fie transmise generațiilor ce vor veni.
În cadrul acestui moment, domnul Danuț Voicu, din partea Asociației Cultul Eroilor, a vorbit despre eroii comunei și despre dorința comună de a avea un Monument reabilitat în localitate spre a aduce cinstea și onoarea cuvenită a celor care s-au jertfit mai înainte spre libertatea și buna stare a poporului.
Finalul zilei a fost reprezentat de către cântecele grupului de copii ai școlii din sat care au intonat lângă crucea dedicată martirilor eroi cântece patriotice. Apoi, pe acordurile solemne ale Imnului Eroilor, Primăria Oncești, Protoieria Bacău și Asociația Cultul Eroilor, prin reprezentanții lor, au depus câte o coroană la umbra monumentului, ca o aducere aminte în semn de respect și prețuire pentru misiunea până la moarte a celor care mai înainte au luptat pentru glie și neam.
La agapa frățească ce a urmat în casa de prăznuire a parohiei, părintele protoiereu a inițiat un dialog între persoanele aflate în custodia Penitenciarului, acum în vizită la filia Tarnița și credincioșii comunității. Astfel, enoriașii au aflat poveștile de viață ale tinerilor, precum și regretele lor care s-au transformat prin această experiență în dorința sinceră de a pune începutul cel bun al unei schimbări benefice în viața lor. Părintele protoiereu a îndemnat tinerii la cercetarea lor către Dumnezeu prin părintele Daniel, cel care le stă la dispoziție în capela instituției, iar enoriașilor prezenți le-a insuflat ideea iertării și a acceptării aproapelui cu toate patimile și păcatele, acesta fiind normalul vieții în Biserica cea Vie și plină de dragostea frățească a lui Hristos Domnul.
Astfel de evenimente social-culturale și educaționale s-au derulat și în trecut în cadrul Protoieriei Bacău, acestea având și în viitor un calendar bine alcătuit prin vizite și activități la diferite parohii ale instituției. Parteneriatele derulate atât cu Penitenciarul Bacău, cât și cu Asociația „Cultul Eroilor” vin în sprijinul și folosul duhovnicesc al credincioșilor de aproape sau de departe prin inițierea unor acțiuni de conștientizare a valorilor care trebuie prețuite și promovate în viața creștinului, dar și de schimbare a minții spre iubirea și mângâierea aproapelui prin ridicarea unor bariere cognitive și sufletești cu privire la persoana celui care a greșit și dorește îndreptarea vieții. Următoarea locație în cadrul căreia va fi reimplementat proiectul „În temniță am fost și ați venit la Mine” este Parohia Siretu, în data de 4 octombrie 2022.
Pr. Răzvan-Dimitrie Radu