Cercul Pastoral Nr. 4 al Protoieriei Bacău s-a întrunit la Parohia Parincea

Marți, 03 octombrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia Parincea a avut loc întrunirea Cercului Pastoral Nr. 4 al Protoieriei Bacău. Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către soborul de preoți ai parohiilor învecinate, sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche.

La momentul rânduit, credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar după terminarea slujbei, așa după cum este rânduiala întâlnirilor de cerc pastoral, cei prezenți au asistat la prezentarea unei cateheze a cărei teme face referire la Anul Omagial sau Anul Comemorativ al anului 2023.

Tema expusă de către părintele Justinian Cimpoeru, parohul bisericii din Răcătău a fost „Cântarea religioasă și rolul acesteia în cadrul primelor comunități creștine”. Din prezentarea părintelui Justinian, auditoriul a aflat despre modurile de exprimare a rugăciunii prin cântul melodios, despre modul în care starea de pocăință de vădește prin cuvinte și se interiorizează prin notele muzicale, dar și despre cum prin cântare, primele comunități creștine se deosebeau de cei străini bunei credințe. 

La finalul prezentării, părintele protoiereu a mulțumit credincioșilor pentru prezența la dumnezeiasca Liturghie, a felicitat pe părintele Justinian Cimpoeru pentru dragostea împărtășirii cunoștințelor și a transmis din partea ierarhului aprecierea și purtarea în rugăciune pentru întreaga activitate misionar-pastorală pe care părintele Iulian Hârjan, parohul bisericii, o derulează cu multă râvnă în comunitatea încredințată spre păstorire.

De asemenea părintele protoiereu a vorbit credincioșilor și despre specificul întâlnirilor de cerc pastoral, acestea având în componența lor și prezentarea unei cateheze, cele din prima jumătate a anului referindu-se la tematica Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice, iar cele din a două jumătate având tematici din cadrul Anului Comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.

La agapa frățească ce a urmat momentelor din sfântul lăcaș, părintele protoiereu a propus preoților prezenți o dezbatere pe marginea catehezei la care au participat. În cadrul acestei dezbateri au fost evidențiate punctele forte ale prezentării, s-au reliefat aspectele tehnice ale catehezei și s-au subliniat principalele obiective care trebuie atinse de către preot la susținerea unei teme. 

You may also like...