Centrul de Socializare Vârstnici „Sfântul Antipa de la Calapodești” a fost inaugurat în Parohia Plopana
Duminică, 24 octombrie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în Parohia „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din satul Plopana, județul Bacău, s-a sfințit Centrul de socializare pentru persoane vârstnice aflat sub ocrotirea „Sfântului Antipa de la Calapodești”. Slujba de sfințire a fost oficiată de către părintele protoiereu Eugen Ciuche alături de părintele Ghenadie Catargiu stareț al Mănăstirii „Sfântul Nectarie” și preoții membri ai Cercului Pastoral nr. 7.
La acest eveniment au participat, desigur, și enoriașii parohiei care după slujba de sfințire au participat la a treia întâlnire duhovnicească din cadrul proiectului socio-cultural al Protoieriei Bacău intitulat „Hristos lauda bătrâneților mele”. Beneficiul de care se bucură comunitatea parohială prin acest centru se reliefează prin faptul că acesta este un mijloc inedit prin care credincioșii se pot apropia unii de alții și de preotul lor, pot învăța lucruri noi despre Dumnezeu și modul în care El lucrează în viața omului sau pot cunoaște mai multe lucruri despre Sfintele Taine ale Bisericii Ortodoxe.
Ajunși la a treia întâlnire, creștinii din Plopana s-au obișnuit deja cu aceste activități venind chiar ei cu propuneri de teme și cu dorința de a se mai întrevedea și în perioada următoare. Astfel, aceștia își pot împărtăși bucuriile dar și tristețile, pot căuta sfaturi sau pot povesti întâmplări binecuvântate din viața lor.
Cei prezenți au urmărit un scurt film cu unul dintre marii duhovnici ai Moldovei, Parintele Ilie Celopa, în care vorbește în special despre treptele rugăciunii, trepte spirituale pe care trebuie să urci ca să ajungi la unire cu Dumnezeu încă de pe pământ. Pe baza cuvintelor marelui duhovnic, părintele Bogdan a explicat audienței modul în care creștinul se poate înălța prin rugăciune ca semn al unei credințe curate, dar mai ales lucrative.
După vizionare, părintele stareț și părintele protoiereu au ținut un cuvânt de folos în legătură cu tema filmului vizionat. Aceștia au cristalizat informațiile părintelui Cleopa, creionând modelul credinciosului de azi și concentrându-se pe importanța și modul de a ajunge la a noua și ultima treaptă a rugăciunii, rugăciunea contemplativă (vederea dumnezeiască), sau încercarea atingerii acestei trepte.
Pe viitor, printre activitățile din cadrul proiectului, ce urmează a fi derulate, părintele paroh Bogdan Hărăbor a pregătit și o discuție alături de un cadru medical care le va vorbi celor prezenți despre un stil de viață sănătos la această vârstă, iar de ziua Sfântului Andrei se va evoca Ziua Națională a României prin crearea unei punți peste generații alături de tinerii și vârstnicii parohiei.
Ciocănaș Alexandru Ionuț- Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec”, Roman.