Sfântul Antipa sărbătorit la Centrul de Socializare Vârstnici din Parohia Plopana

Luni, 10 ianuarie 2022, Parohia Plopana a îmbrăcat haina de sărbătoare cu ocazia prăznuirii ocrotitorului Centrului de Socializare Vârstnici, Sfântul Antipa de la Calapodești. La acest moment aniversar au participat părintele Andrei Foșlea, beneficiarii acestui centru, enoriași ai parohiei, alături de preotul paroh Bogdan Hărăbor.

Activitatea duhovnicească dedicată hramului Centrului de socializare a început cu săvârșirea Acatistului Sfântului Antipa urmată de o cateheză despre viața Sfântului. Cateheza a evidențiat învățături din viața Sfântului Antipa, a explicat de ce acest sfânt român este şi singurul sfânt din neamul nostru cinstit deopotrivă de trei popoare drept credincioase, el fiind pomenit în Grecia sub numele de „Agios Antipa Athonites”, ruşii îl numesc cu drag „Sveti Antipa Valaamski”, iar românii îl cinstesc sub numele de „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti” dar și cum putem noi să ne sfințim existența luând aminte la faptele și minunile celui sărbătorit în această zi.

Centrul de socializare vârstnici aflat sub ocrotirea Sfântului Antipa de la Calapodești a fost înființat în luna octombrie a anului 2021 în cadrul proiectului Protoieriei Bacău „Hristos-lauda bătrâneților mele” și își propune să ofere credincioșilor Parohiei Plopana ocazia de a se apropia unii de alții și de preotul lor, pot învăța lucruri noi despre Dumnezeu și modul în care El lucrează în viața omului sau pot cunoaște mai multe lucruri despre Sfintele Taine ale Bisericii Ortodoxe.

S-au conturat noi întâlniri în cadrul acestui grup deja format și propuneri de teme în acord cu tematica anului 2022 care este „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română.
Bucuria întâlnirii a fost înmulțită și de faptul ca una dintre participantele la întâlnirea prilejuită de cinstirea Sfântului Antipa și-a sărbătorit aniversarea în cadrul grupului.

You may also like...