Școala de vară „Cu Hristos în vacanță”, ediția a V-a la Parohia „Precista” Bacău
Desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, școala de vară face parte dintr-un proiect numit „Cu Hristos în vacanță”, organizat de Parohia „Precista” Bacău în colaborare cu Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău și cu Asociația Profesorilor de Religie „Sfânta Parascheva” Bacău.
Activitățile proiectului s-au desfășurat de două ori pe săptămână în lunile iulie și august 2021, sub îndrumarea d-nei prof. Plășu Teodora și a părintelui paroh Mihail Tomozei, urmărindu-se promovarea educației și a culturii tradiționale în rândul copiilor și a tinerilor și oferind acestora alternative creative de petrecere a timpului liber și a vacanței de vară în tinda Bisericii.
S-au desfășurat mai multe ateliere tematice: pictură, desen, muzică, orientare în natură, comunicare, dans și altele. Participanții si-au înbunătățit abilitățile au dobândit o mai bună experiență în a fi mai creativi și în a realiza lucruri frumoase împreună.
Spre deosebire de ceilalți ani, la această ediție au fost mult mai mulți copii participanți, respectiv 57 de elevi din școlile: „Spiru Haret” Bacău, „Miron Costin” Bacău, „Ion Creangă”, Nr. 10, Bacău, Colegiul „N.V. Karpen” Bacău, Colegiul „Ferdinand I”, Colegiul „Vasile Alecsandri” Bacău, dar și copii aflați în vizită din alte județe: Iași și Vaslui.
O altă noutate și oportunitate a proiectului a fost prezența mai multor voluntari care au propus și condus activități atractive și educative: prof. Liliana Puiu (Colegiul „Ferdinand I”), prof. Gabriel Puiu (Colegiul „Vasile Alecsandri” Bacău), consilier psihopedagog Ramona Cioarec (Școala „Spiru Haret” Bacău), prof. Adriana Vrabie (Școala „Miron Costin”), prof. Simona Sachelaru și prof. Raluca Floria (Școala „Spiru Haret” Bacău), pr. Adrian Bârdan (Școala „Constantin Platon” Bacău) și Ioana Florea (ASCOR Bacău).
Voluntarii s-au implicat foarte bine în activitățile proiectului, devenind și sponsori ai acestuia, iar la sfârșit s-a constatat că după cele 18 întâlniri s-a format o mare familie, care abia așteaptă să se reîntâlnească pentru a învăța lucruri noi, pentru a descoperi jocuri și oportunități de învățare atractive, pentru a lega prietenii și, mai ales, a învăța să se roage împreună și să se pună sub oblăduirea blândă a Maicii lui Dumnezeu.
Proiectul s-a încheiat cu premierea elevilor participanți și a voluntarilor implicați. După premiere, elevii au jucat jocurile preferate, dar emoția despărțirii a fost atât de puternică încât jocurile au pălit în intensitate. Fiecare participant și-a exprimat dorința de a relua proiectul și anul viitor.
Prof. Teodora Plăeșu și Pr. Mihail Tomozei