Activitate dedicată Unirii Principatelor Române la Biserica „Precista” din Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, miercuri, 24 ianuarie 2024, în ziua când poporul român sărbătorește 165 de ani de la înfăptuirea Unirii de la 1859, Biserica „Precista” din Bacău, a găzduit o activitate menită să aducă aminte despre acest fapt istoric, simbol al unității neamului nostru

După slujba Acatistului Sfintei Xenia, pomenită de Biserica Ortodoxă la 24 ianuarie s-a săvârșit Sfânta Liturghie, iar apoi credincioșii parohiei, alături de elevi de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău și liceeni voluntari de la Colegiul „N.V. Karpen” Bacău, îmbrăcați în uniformă militară din timpul lui Alexandru Ioan Cuza au participat la slujba de Tedeum dedicată sărbătorii naționale.

În continuare părinții Constantin Tomozei și Adrian C-tin Bârdan au oficiat slujba Parastasului unde au fost pomeniți făuritorii Unirii Principatelor Romîne de la 1859.

Întrucât activitatea se înscrie în cadrul Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, în încheiere pr. Adrian a ținut un cuvânt catehetic referitor la Unirea Principatelor Române de la 1859, evidențiind importanța acestui moment istoric pentru zilele noastre:

„Nu trebuie să ne uităm istoria și propriile rădăcini și de aceea este important să-i cinstim pe  înaintașii noștri care s-au jertfit,  pentru ca noi să avem astăzi o țară frumoasă, mare și liberă în vreme de pace și de aceea trebuie să ne  implicăm  în menținerea și dezvoltarea tezaurului moștenit: cultură, credință și dragoste.  Orice faptă bună, fie ea cât de mică, săvârșită pe parcursul vieții, ar putea avea un ecou puternic în timp, precum bulgărele de zăpadă care deși este mic la început, dacă este rostogolit în zăpadă mult timp, poate ajunge foarte mare.”

În încheiere, cei prezenți au intonat tradiționala „Hora Unirii” cântare compusă de poetul Vasile Alecsandri, coleg și prieten al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Pe această cale, parohia mulțumește Asociației Profesorilor de religie „Sf. Cuv. Parscheva” Bacău și Asociației Tradiții Militare, colabortori mai vechi ai parohiei noastre,  care au ajutat la  organizarea acestei manifestări cultural-religioase.

 

You may also like...