O nouă activitate catehetică la Parohia Precista din Bacău în cadrul Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”

Întâlnirea cu cei tineri, prilejuită de Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, s-a desfășurat în ziua de vineri, 28 ianuarie 2022, cu binecuvântarea Înaltprea­sfin­ți­tului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Biserica „Precista” din Bacău.

Cele două planuri ale evenimentului, liturgic și catehetic s-au concretizat prin citirea unui fragment din Acatistul Sfinților Trei Ierarhi și a unor rugăciuni, precum şi prin familiarizarea tinerilor cu anumite citate din opera celor trei părinți, considerați prin excelență dascăli ai rugăciunii.

S-a subliniat faptul că pentru Sfântul Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur „rugăciunea a fost o preocupare permanentă și de aceea ei transimt peste veacuri un mesaj de bucurie, lumina și speranță. Au arătat prin viața și lucrarea lor ce înseamnă rugăciunea, cum trebuie să se roage creștinii și care sunt roadele sau folosul rugăciunii pe calea mântuirii. Au recomandat cu căldură și perseverență fiilor lor duhovnicești și prin ei și nouă să ne rugăm, pentru că rugăciunea este „comoară de bunătăți și bogăție nejefuită.”

La sfârșitul orei, tinerii au pus pe un panou câteva bilețele pe care au scris ceea ce i-a impresionat mai mult în cadrul orei de cateheză și au răspuns cu dragoste invitației de a participa și la alte întâlniri duhovnicești, înțelegând mai bine faptul că rugăciunea ține de normalitatea vieții creștine, ea dezvoltă afectivitatea, creativitatea, gustul pentru frumos și răspunde setei de transcendent a ființei umane.

Echipa de proiect a fost coordonată doamnana Teodora Plăeșu, cadru didactc al Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” din Bacău, părintele slujitor Adrian Bârdan și de părintele paroh Mihail Tomozei.

Pr. T.M.

You may also like...