Comemorare și distincție la Biserica „Precista” Bacău cu ocazia pomenirii poetului Vasile Alecsandri

Sâmbătă, 22 iunie 2024, în ajunul Praznicului „Pogorârii Duhului Sfânt” la Biserica „Precista” din Bacău după oficierea Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a avut loc omagierea poetului Vasile Alecsandri

Au fost prezenți studenți ai Universității „Vasile Alecsandri”, coordonați de dl. prof. univ. dr. Ioan Dănilă, preoții Constantin Tomozei, Adrian-Constantin Bârdan şi parohul Mihai Tomozei precum și alți invitați, pentru a celebra 206 ani de la încreștinarea poetului și omului politic Vasile Alecsandri (născut la 14 iunie 1818, în Bacău).

După slujba de pomenire a urmat un moment solemn: domnul profesor Ioan Dănilă a acordat Bisericii Precista medalia „Marie G. Bogdan” (1857-1937), fiica lui Vasile Alecsandri (1818-1890). Se cuvine a aminti că Maria Bogdan a fost singurul descendent al poetului şi că a fost înmormântată la Borzești, locul de naștere al Sf. Voievod Ștefan cel Mare.

Dl Mircea-Constantin Jurebie a compus un poem pentru acest moment și a recitat câteva versuri dedicate poetului: La Precista, Prea Sfânta Biserică creştină, / Fusese botezat, sub falduri de lumină, / Un Rege-al poeziei: Vasile-Alecsandri! / Poeţii-l pomenesc când Domnului se-nchină! 

Andreea Anchidin, din anul al III-lea, a vorbit despre vizita sa în Polonia cu ocazia derulării unui proiect „Erasmus”, care i-a oferit prilejul de a cerceta aspecte mai puțin cunoscute despre numele de familie al Paulinei Lucasiewicz, soția de origine poloneză a poetului.  Subiectul este tema lucrării ei de licenţă, coordonată, bineînţeles, de dl Ioan Dănilă.

Finalul a fost marcat de momentul muzical plin de emoție, în care enoriașii din biserică, alături de preoți, profesori și de studentele prezente, au cântat la unison melodia pe versurile lui Carol Scrob.

Părintele Mihail Tomozei în calitate de gazdă, a mulțumit domnului profesor Ioan Dănilă pentru distincția oferită parohiei, precum și participanților care au adus un plus de valoare și de lumina acestui evenimenet cultural – duhovnicesc.

sursa web https://www.desteptarea.ro/alecsandri-cel-botezat/?fbclid

You may also like...