Cultul eroilor Bacău prezent la activitatea preoților din Cercul Pastoral Nr. 10 al Protoieriei Bacău la Parohia Racova

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, joi 03 Februarie, la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Racova a avut loc o întâlnire a preoților cercului pastoral nr.10 la care au fost prezenți și părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche, alături de părintele secretar Ciprian Olteanu. Activitatea a început cu săvârșirea slujbei Aghezmei celei mici și a Tainei Sfântului Maslu, după care părintele Toma Constantin a susținut în fața credincioșilor prezenți o cateheză intitulată „Agheazma-element al resfințirii noastre.”

Astfel în cadrul catehezei s-a arătat importanța și rostul sfințirii apei, dar și diferența dintre Agheazma Mare si Agheazma Mică. Activitatea a fost una interactivă, fiind implicați și credincioșii prezenți, ei putând astfel să înțeleagă aspectele importante ale celor doua Aghezme ce se săvârșesc în Biserică spre sfințirea și folosul credincioșilor. Activitatea s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a Eroilor Neamului.

La eveniment au fost prezenți Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei –  președintele și prim-vicepreședintele Filialei Bacău – Cultul Eroilor, precum și primarul și viceprimarul comunei Racova, Cătălin-Ionel Apetrei și Mihail Nechifor, și președinta subfilialei Asociației județene a Veteranilor de Război, Georgeta Vamanu. La finalul slujbei de pomenire, la monument au fost depuse coroane de flori din partea Filialei Cultul Eroilor, a Primăriei Racova și a Protopopiatului Bacău.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop  Ioachim – a spus Părintele Protopop -, la Racova am pus început nou al unei colaborări între Protoieria Bacău și Asociația Cultul Eroilor-Filiala Bacău. Împreună vom face comemorări în diferite locații ale protoieriei, în bisericile și comunitățile care adăpostesc monumente de cinstire a Eroilor Neamului a căror memorie vrem să fie veșnic vie pentru toate generațiile de astăzi. În acest proiect vom implica și primăriile și școlile din comunitățile vizate. Și noi, în biserici, avem un cult al Eroilor Sfinți, martiri care și-au jertfit viețile pentru credința în Iisus Hristos. În curând vom resfinți Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Racova și atunci vrem să resfințim și Monumentul Eroilor din curtea ei”.

Inițiativa Filialei Cultul Eroilor și a Protoieriei Bacău a fost apreciată și de primarul Cătălin-Ionel Apetrei: „Felicit preoții comunei pentru tot ce au făcut pentru noi și vom fi alături de ei ori de câte ori va fi nevoie. Sunt bine-venite astfel de comemorări, pentru că avem și noi destui eroi care s-au jertfit pentru țară. O facem, de altfel, anual, cu depuneri de coroane. Avem mai multe monumente în comună și le vom reabilita pe rând”.

You may also like...