Ziua Eroilor și pomenirea acestora la Parohia Racova din Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Racova în ziua Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos a fost sărbătorită „Ziua eroilor”. După săvârșirea Sfintei Liturghii, Parintele Ionuț Ciobanu împreună cu enoriașii au ieșit la Monumentul eroilor din curtea bisericii pentru a fi pomeniți eroii.

La eveniment au participat autoritățile locale, reprezentate de către domnul primar Cătălin Apetrii și domnul viceprimar Mihai Nechifor și funcționarii Primăriei Racova, elevii Școlii Gimnaziale „Ion Borcea” din localitate, coordonați de către doamna director Cornelia Cozma și doamnele învățătoare Magda Floareș și Ana Focșa. Activitatea a început printr-un cuvânt ținut de către părintele Ionuț Ciobanu prin care s-a explicat importanța cinstirii eroilor neamului, și de ce Biserica Ortodoxă româna a stabilit prin hotarârile din 1920, 1999 și 2001 ca în ziua Înălțării Domnului sa fie pomeniți eroii neamului românesc.

De ce facem noi pomenirea eroilor neamului nostru românesc în ziua Înălţării Domnului? Deoarece învăţăm că înălţarea la ceruri a Mântuitorului Iisus Hristos are loc după ce El trece prin jertfa crucii şi prin înviere. Deci Hristos Cel jertfit pe cruce şi înviat din morţi Se înalţă la ceruri, iar mâinile Sale care binecuvintează, mâinile Lui Celui înviat din morţi păstrează semnul cuielor de la răstignire, ceea ce înseamnă că nu există slavă fără cruce, iar slava Învierii şi a Înălţării Domnului este ascunsă în crucea suferinţei şi a pătimirii Sale, a iubirii Sale jertfelnice. Pentru a face legătura între jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, Care S-a dăruit pe Sine din iubire pentru mântuirea oamenilor, şi jertfa eroilor neamului, Biserica noastră a rânduit, în 1920 şi apoi în 1999 şi 2001, ca pomenirea celor ce s-au jertfit din credinţă şi dragoste pentru patrie şi popor să se săvârşească la Sărbătoarea Înălţării Domnului.

Apoi, evenimentul a continuat cu o slujbă de pomenire a eroilor, un moment de cântece și poezii patriotice susținut de elevii școlii, după care delegata Primăriei Racova, Doamna bibliotecar Georgeta Vaman a adus un elogiu eroilor neamului, menționând faptul că în comunitatea noastră mai este în viață un veteran de război, Crăciun Aurel, care împlinește anul acesta 100 de ani.

Activitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane din partea Primăriei, școlii și Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul. În același timp, la Biserica din Lețcana, filia parohiei, prin Părintele Pascariu Florin Sebastian a fost organizat un moment de cinstire al eroilor de la monumentul eroilor din curtea bisericii. În încheiere, preoții slujitori au mulțumit celor prezenți pentru participare, și cadrelor didactice pentru dăruirea lor, și faptul că le insuflă copiilor dragoste față de țară și față de valorile morale adevărate și ziditoare de suflete.

You may also like...