Proiectul „Hristos – lauda bătrâneților mele” se derulează pentru al doilea an consecutiv în Parohia Racova din Protoieria Bacău
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Duminică 2 octombrie 2022, a început cea de-a doua ediție a proiectului socio-cultural al Protoieriei Bacău „Hristos- lauda bătrâneților mele”. Prima activitate, intitulată „Bătrânețea, haina înțelepciunii mele”, s-a desfășurat după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele Ionuț Constantin Ciobanu vorbind celor prezenți despre Ziua Internațională a persoanelor vârstnice, care a fost serbată pe 1 octombrie. Apoi a fost recitată poezia „Bătrânețea, haine grele” scrisă de Teodora Dumitru, după care părintele a vorbit celor prezenți de frumusețea de a fi bătrân, arătând cat de utili și înțelepți sunt cei care ajung vârsta bătrâneții.
Vârstnicii sunt cei care le insuflă cu înțelepciune copiilor și celor tineri dragostea de Dumnezeu. Din cele mai vechi timpuri bătrânii au fost sfătuitorii de seamă ai conducătorilor popoarelor. Astfel, unele popoare erau conduse de către bătrâni: la romani, alături de rege era Senatul („senex” înseamnă bătrân, în limba latină), la evrei bătrânii poporului făceau parte din Sinedriu, iar în Grecia antică, Sparta a fost condusă de Sfatul bătrânilor (Gerusia).
După aceasta au fost date citate din Sfânta Scriptură despre bătrânețe și înțelepciunea ei: Bătrânii să aibă grijă să nu ajungă ca „bătrânul desfrânat şi lipsit de înţelepciune” (Isus Sirah 25, 4) pentru că „bătrâneţea este o cunună strălucită; ea se află mergând pe calea cuvioşiei.” (Pildele lui Solomon 16, 31); ei nu trebuie să aibă un sentiment de inutilitate, ci din experienţa acumulată să-i înveţe pe cei mai tineri, căci „cununa bătrâneţilor este cunoaşterea multor lucruri, şi mărirea lor, frica Domnului” (Isus Sirah 25, 8).
Chiar dacă oamenii îmbătrânesc, ei trebuie să îşi păstreze obiceiurile bune, gândurile frumoase, sufletele curate, să nu-şi piardă credinţa, ştiind că sunt „călători aici pe pământ” (I Petru 2, 11), trăind o bătrâneţe activă, cu speranţa mântuirii, spunând ca şi Sfântul Apostol Pavel: „Uitând cele ce sunt în urma mea, şi tinzând către cele dinainte, alerg la ţintă, la răsplata chemării de sus, a lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus” (Filipeni 3, 14). Cei care au îmbătrânit în slujba lui Dumnezeu sunt ca nişte copaci încărcaţi de rod, sfaturile lor sunt ascultate de alţii, aşa cum vedem că scrierile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii străbat veacurile, îndrumând generaţii întregi.
În încheiere a fost făcută o punte de legătură între generații, deoarece au fost prezenți și copiii care participă la noul proiect catehetic „Rugăciune, binecuvântare și voie bună în pragul Bisericii”, fiind programătă o nouă activitate ce s-a desfășurat după întâlnirea cu persoanele vârstnice, coordonată de către doamna învățător Ana Focșa.
Pr. Ciobanu Ionuț Constantin