Lansare de carte în Parohia Racova în cadrul zilelor duhovnicești prilejuite de sfințirea Bisericii

În zilele de 28, 29 și 30 aprilie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în comunitatea Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Racova se derulează zilele duhovnicești ale credincioșilor cu prilejul sfințirii lăcașului de cult. 

Astfel, vineri, în prima zi de sărbătoare, începând cu orele 10:00 a fost săvârșită slujba Tainei Sfântului Maslu de către un sobor de preoți aflat sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. După terminarea slujbei, preoții parohiei au pregătit pentru credincioșii lor un moment cultural-duhovnicesc prin intermediul căruia a fost prezentată publicului cea mai nouă apariție a Editurii Filocalia, ieșită de sub condeiul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, intitulată „Dipticele sufletului meu”. 

Delegatul ierarhului în cadrul acestui eveniment pentru a prezenta cuprinsul cărții, dar și pentru a evidenția câteva repere caracteristice ale tipăriturii a fost doamna preoteasă Mioara Ignat, inspector eparhial și redactor șef al Editurii Filocalia. Fiind omul care s-a îngrijit cu succes întotdeauna de publicațiile editurii romașcane, doamna Mioara a introdus auditoriul în tainele dintre coperțile cărții, prezentând conținutul acesteia, precum și marii duhovnici cu care a interacționat chiriarhul de-a lungul vieții, prezenți în paginile cărții, concluzionând prin a invita pe toți cei doritori la lectură, putând astfel să pășească în inima blândă și sufletul bun al ierarhului nostru.

Alături de doamna Ignat s-a aflat și doamna Georgeta Vaman, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Comunale Racova, care a vorbit celor prezenți cu mult drag despre părintele Emilian Panait, descris și el în volumul prezentat. Doamna Georgeta a caracterizat persoana părintelui ca fiind o lumină pentru credincioși. 

Pe parcursul momentului cultural, părintele protoiereu e introdus rând pe rând pe cei care au elogiat cuprinsul cărții, el însuși vorbind despre părintele Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop, ca fiind restaurator de temple ale Duhului Sfânt, prezent și el în scrierile ierarhului. 

La acest moment au fost prezenți și preoții Corneliu Elisei și Mihai Macovei care cu drag și bucurie au prezentat alte două personalități prezente în cartea chiriarhului, printre care părintele Iordache Pascariu, primul preot al garnizoanei militare de la Bacău. 

De asemenea, părintele Ciprian Olteanu, secretarul Protoieriei Bacău, a prezentat personalitatea părintelui Arsenie Voaideș, pe care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim l-a supranumit în volumul său ca fiind „Arsenie Filantropul”, datorită bunătății inimii sale. 

În încheierea evenimentului, părintele Ionuț-Constantin Ciobanu, parohul bisericii a mulțumit doamnei Mioara Ignat pentru bucuria de a fi în mijlocul comunității din Racova, doamnei bibliotecar pentru interesul pe care îl acordă în cultivarea tuturor tipăriturilor, dăruind în acest sens 10 volume din „Dipticele sufletului meu” Bibliotecii Comunale pentru ca toți fiii satului să poată cunoaște bucuria pe care o aduce lectura acestor pagini. 

Programul duhovnicesc al parohiei va continua mâine, sâmbătă 29 aprilie, începând cu orele 16:00 atunci când va poposi în biserica din sat Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni. La orele 16:30 va începe slujba Vecerniei, pentru ca la orele 17:30 corala cântăreților bisericești să susțină un recital sub bagheta părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche. Programul va culmina cu ziua de Duminică, 30 aprilie, atunci când Înaltpreasfinția Sa va sosi în mijlocul comunității pentru a târnosi biserica aflată sub ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul. 

You may also like...