Parohia Racova
Parohia Racova
Biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”
sat Racova, comuna Racova, județul Bacău
Istoric şi aşezare
Parohia „Sfântul Ioan” aparţine de Protopopiatul Bacău şi este situată în satul Racova, judeţul Bacău. Amplasată în partea de N-V a oraşului Bacău, la o depărtare de 21 km, şi în partea de S-E a oraşului Buhuşi, la o distanţă de 4 km, Racova face parte, din punct de vedere fizico-geografic, din Depresiunea Cracău-Bistriţa, subunitate a Subcarpaţilor Moldovei.
Denumirea satului îşi are originea în numele pârâului care străbate localitatea pe o distanţă de câţiva kilometri. Prima menţionare a satului se face în Condica Liuzilor din 1803, teritoriul fiind înregistrat în ţinutul Neamţ, ocolul Bistriţei, moşia Leţcani.
Deşi cercetările arheologice efectuate în zonă au scos la iveală numeroase unelte, podoabe, vase şi monede din timpul domniei lui Domiţian şi a lui Vespasian, evidenţiind astfel legăturile aşezării cu lumea romană, documentele istorice indică totuşi faptul că satul Racova îşi are începuturile în jurul anului 1800. Intr-adevăr încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, imediat după răscoala lui Horia, Cloşca şi Crişan, numeroşi locuitori din Transilvania au trecut munţii şi s-au stabilit în Moldova.
O astfel de emigrare pare să fi generat şi apariţia satului Racova. La recensământul din 1966, populaţia Racovei ajunsese la 2110 locuitori. Cu o amplasare favorabilă şi având căi de transport accesibile, Racova a cunoscut o dezvoltare continuă.
Lăcaşul de cult
Biserica parohială cu hramul „Sfântul Ioan” din satul Racova a fost ridicată între anii 1820-1829 de către preotul Ion V. Marcu, împreună cu enoriaşii veniţi din Transilvania. Dat fiind faptul că în acele vremuri pădurile ocupau suprafeţe întinse de teren, iar lemnul era un material de construcţie des întâlnit, primul lăcaş de cult a fost construit din lemn, respectând tehnica cununilor orizontale.
Deşi biserica a fost consolidată în anul 1870, enoriaşii au decis, în anul 1912, să refacă aşezământul de cult, pe cheltuială proprie. De data aceasta, biserica a fost zidită din piatră şi cărămidă. Lucrările de reconstrucţie au continuat însă şi în perioada interbelică, sub supravegherea preotului Constantin Petroveanu.
La data de 17 iunie 1933, prin adresa Protoeriei Bacău cu nr. 1085, biserica „Sfântul Ioan” se închide pentru efectuarea reparaţiilor de care se ocupă Matei Netti, antreprenor în construcţii şi lucrări publice. Pictura bisericii este opera pictorului Constantin Ionescu din Bacău.
Pe lângă colecta enoriaşilor, la renovarea bisericii a mai contribuit şi Prefectura Bacău, contravaloarea lucrării ajungând la 755.000 lei. La 21 octombrie 1934, în prezenţa P.S. Episcopul Lucian, a avut loc slujba de sfinţire a aşezământului de cult care avea corpul şi altarul mai mare în lungime şi în lăţime şi o turlă de 10 metri. Anii regimului comunist au pus la grea încercare şi biserica „Sfântul Ioan”.
Preotul Constantin Bejan, fiu al satului, a încercat în această perioadă grea şi confuză să efectueze o serie de lucrări de întreţinere. Insă abia în 1986 biserica, care fusese grav avariată de cutremurul din 1977, a beneficiat de reparaţii capitale. Prin strădania preotului Dorinel Grecu şi cu sprijinul enoriaşilor au fost efectuate ample lucrări de renovare (reparaţii exterioare, schimbarea acoperişului de tablă, consolidarea pereţilor prin încercuire cu fier beton, construirea unei cancelarii parohiale, introducerea instalaţiei electrice).
Pictorul Costică Hărăbor s-a ocupat de spălarea picturii murale şi de extinderea scenelor pictate pe toată suprafaţa interioară disponibilă. La 4 septembrie 1988, în prezenţa unui număr mare de credincioşi veniţi din toate satele din jur, un sobor de preoţi, împreună cu P.S. Episcopul EftimieLuca, au efectuat slujba de sfinţire a bisericii.
În anul 2003 a fost achiziţionată o centrală termică cu combustibil lichid destinată încălzirii edificiului de cult. In anul 2014, din cauza deteriorării acoperişului, a tâmplăriei şi a pereţilor exteriori, cu ajutorul oferit de către primăria Racova, care s-a ocupat şi de obţinerea tuturor avizelor şi a autorizaţiilor, s-au efectuat vaste lucrări de schimbare a învelitorii din tablă, a jgheaburilor şi a burlanelor, de acoperire a pereţilor exteriori cu tencuială decorativă şi de vopsire a tâmplăriei exterioare.
Începând cu anul 2018 biserica a intrat în lucrări de restaurare interioară fiind schimbată tâmplăria, pardoseala și centrala termică cu toată instalația interioară. Pictura a fost restaurată, iar Sfânta Masă a fost rezidită și placată cu marmură In anul 1995, prin contribuţia credincioşilor parohiei, s-a ridicat un monument în curtea bisericii „Sfântul Ioan”, dedicat memoriei şi cinstirii faptelor de vitejie ale eroilor din primul şi al doilea război mondial.
În fiecare an, de Ziua Eroilor Neamului, care coincide şi cu sărbătoarea Înălţării Domnului, sunt organizate slujbe de pomenire pentru fii satului, eroi căzuţi la datorie pe câmpul de luptă. De fiecare dată la aceste manifestări participă şi elevii şi profesorii şcolilor din comună care cinstesc, prin programe artistice, memoria eroilor neamului.
Din anul 2004, la îndemnul preotului Dorinel Grecu, consiliul parohial şi enoriaşii au decis construirea unei case filantropice în curtea bisericii parohiale, cu scopul ajutorării părinţilor şi a copiilor nevoiaşi. Edificiul a fost îmbrăcat într-o frumoasă pictură murală, fiind terminat în anul 2010, când aşezământul a primit hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.
Preoți care au slujit:
- preot Ioan V. Marcu,
- preot Ioan I. Marcu,
- preot Constantin Borcea 1896-1915,
- preot Vasile Petroveanu 1915-1961,
- preot Constantin Bejan 1961-1986,
- preot Dorinel Grecu 1986-2017,
- preot Ionuț Constantin Ciobanu 2017- 2023
- preot Florin Sebastian Pascariu 2017- în prezent.
Sfinţiri, resfinţiri, slujbe cu arhiereu:
- 21 octombrie 1934- PS Lucian a oficiat slujba de sfințire a bisericii;
- 4 septembrie 1988 – PS Eftimie Luca împreună cu un sobor de preoți a oficiat sliujba de resfințire a bisericii;
- 30 aprilie 2023 – IPS Ioachim a resfințit altarul bisericii după ample lucrări de restaurare.
Obiecte de patrimoniu
Nu sunt.