Învățături despre post pentru credincioșii Parohiei Roșiori

Duminică, 21 noiembrie 2021, ziua în care credincioșii sărbătoresc slăvitul praznic al „Intrarării Maicii Domnului în Biserică” , la Parohia Roșiori s-a desfășurat cea de a patra activitate a proiectului propus de către Protoieria Bacău intitulat „Hristos-lauda bătrâneților mele”. Acesta are un caracter social, iar grupul său țintă sunt persoanele vârstnice. Scopul proiectului este acela de a veni în întâmpinarea seniorilor cu diferite activități menite să îmbogățească sufletește această categorie de persoane și să dinamizeze viața misionar-pastorală a parohiei.

Parohul bisericii din Roșiori, părintele Petrică Anchidin, l-a avut ca invitat în slujire pe părintele Gheorghe Tătaru care a venit să socializeze cu enoriașii parohiei ca unul care are experiența vieții duhovnicești, dar și a păstoririi sufletelor de peste 40 de ani. Astfel, seniorii adunați în Biserică au ascultat cateheză susținută de către părintele Gheorghe intitulată „Postul în viața creștinilor”. Din vorbele părintelui, credincioșii au înțeles necesitatea postului în urcușul personal spre mântuire, dar și faptul că acesta nu trebuie să se rezume numai la o atenție sporită asupra bucatelor, ignorând latura ascetică pe care ne-o propun toate aceste perioade rânduite de către Sfinții Părinți.

Postul este parte componentă a pregătirii pentru Sfânta Împărtășanie. Pe lângă post, mai sunt necesare spovedania și anumite rugăciuni, speciale pentru acest moment. Înainte de Împărtășanie nu se consumă nimic de mâncare sau de băut (nici chiar apă) de la trezire până la primirea Împărtășaniei. De asemenea, nu se consumă carne sau lactate până după Vecernie în aceeași zi.Orice persoană care dorește să se împărtășească trebuie să vorbească cu preotul care va sluji pentru a vedea ce așteptări are acesta referitor la împărtășanie. Deoarece preoții și diaconii care slujesc se vor împărtăși, ei trebuie să țină post complet înainte de fiecare Liturghie slujită.

Acestea au fost câteva aspecte pe care enoriașii le-au putut asculta și așterne în inima și practica lor. Întâlnirea a fost plină de emoție, credincioșii parohiei Roșiori fiind bucuroși de reîntâlnirea cu preacucernicul părinte, acesta fiind un oaspete apropiat sufletelor lor.

You may also like...