Pelerinaj la Mănăstirile Neamțului pentru copiii și vârstnicii Parohiei Secuieni din Protoieria Bacău

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Centrul Catehetic pentru copii „Sfânta Muceniță Filofteia” de la Parohia Secuieni, în parteneriat cu Școala Gimnazială Secuieni din Județul Bacău, în data de 10 iunie 2023, continuând activitatea Concursului Catehetic Național „Tineri și vârstnici să laude numele Domnului”, un număr de 50 persoane, îndeosebi copii de toate vârstele dar și vârstnici au mers în pelerinaj la șase mănăstiri din cuprinsul județului Neamț.

Grupul de pelerini de la a fost coordonat și îndrumat de către preotul paroh Sandu Traian, însoțit de doamna preoteasă Gilda Vasilica, dar și de doamna profesoara Gavrilă Corina de la Școala Gimnazială. Împreună, copiii, părinții, dar și patru bunicuțe cu nepoții lor au călătorit, vizitat și s-au adăpat din frumusețile dumnezeiești ale acestor sfinte mănăstiri, dar și din învățăturile sfinților părinți cuvioși și a maicilor ce viețuiesc în aceste obști monahale.

Pelerinajul a început cu Sfânta Mănăstire Văratec unde tot grupul catehetic de pelerini s-a închinat și s-a rugat în sfânta biserică. O măicuță din mănăstire a însoțit grupul la muzeul mănăstirii unde a vorbit grupului despre istoria și ctitoria bisericii, a întregului așezământ monahal dar și despre vechimea, importanța religioasă ortodoxă și valoarea obiectelor bisericești. A doua mănăstire vizitată a fost Mănăstirea Agapia unde pelerinii au fost încântați de frumusețea, curățenia curții din interiorul mănăstirii împodobită cu foarte multe flori, dar mai ales de pictura din interiorul bisericii mari realizată de tânărul pictor român talentat și inspirat de Dumnezeu, Nicolae Grigorescu la doar 19 ani. Despre toate acestea, în interiorul bisericii, a istorisit și explicat o maică, iar închinătorii au ascultat cu atenție, fascinați de cele povestite, vorbind și despre icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La Mănăstirea Sihăstria unde se află mormântul părintelui Cleopa Ilie dar și locurile de veci a altor sfinți părinți înduhovniciți ai Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova, unde grupul de pelerini a mers și s-a închinat cu evlavie,  s-au rugat ca sfinții părinți să se roage la rândul lor și să mijlocească înaintea Domnului nostru Iisus Hristos pentru ajutor în toate dorințele cele bune, dar mai ales pentru mântuirea sufletului. Părinții monahi din Sfânta Mănăstire Sihăstria au oferit grupului de copii și vârstnici o masă caldă la prânz, așa cum se procedează cu toată dragostea obști mănăstirii întotdeauna cu pelerinii.

După aceasta, grupul a purces la Mănăstirea Secu. Veche de 500 de ani, Mănăstirea Secu, ctitorită de domnitorul Petru Rareș dar și de boierul Nestor Ureche tatăl cronicarului Grigore Ureche mai târziu, arsă de turci în timpul Revoluției de la 1821 a fost apoi refăcută. în sfânta biserică se păstrează spre închinare Icoana denumită Cipriota, făcătoare de minuni a Maicii Domnului, o părticică din lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului dar și multe alte părticele din Sfintele Moaște a unor mari Sfinți Părinți ai Bisericii. Bucuroși de cele aflate, grupul s-a îndreptat spre Mănăstirea Neamțului, o oază de trăire duhovnicească a părinților monahi dar și o flacără ce arde și întreține neîncetat credința creștină ortodoxă. Despre toate acestea și multe alte învățături moral creștine și sfaturi duhovnicești a vorbit părintele cuvios de la Muzeul Național al Mănăstirii Neamț. Aici copiii și părinții lor au putut să admire coroana de aur a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare dar și una din săbiile mari cu care acest mare domnitor, ctitor de biserici și mănăstiri și a apărat credința și neamul românesc.

Sfânta Mănăstire adăpostește o veche bibliotecă de circa 18.000 de volume, fiind o oază de cultură, aici desfășurându-se o activitate deosebită de scriere și tipărire de carte mai ales în timpul Sfântului Părinte Paisie Velicicovschi. În biserica mare, pelerinii s-au rugat și închinat la Icoana Bizantină făcătoare de minuni a Maicii Domnului să îi apere și să îi ferească de rău.

Ultimul popas duhovnicesc dar tot la fel bogat și important a fost încununat la Mănăstirea Ciolpani de lângă pădurea Buhuși. Măicuțele de aici i-au așteptat și primit cu mare bucurie sufletească și dăruire, oferind copiilor și la fiecare persoană din grup pachete cu mâncare, dulciuri, sucuri și multe cărți de rugăciuni învățătură de credință și morală creștină. De asemenea, maicile surori Heruvima și Teodosia care s-au născut și au crescut în satul și parohia Secuieni din Bacău au ținut câte un cuvânt de învățătură despre biserica veche din lemn a mănăstirii cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Nicolae, dar și multe sfaturi și îndemnuri folositoare despre o viață frumoasă și sănătoasă împărtășite copiilor.

Mulțumind din inimi pentru toate darurile duhovnicești dar și pentru cele materiale și-au luat rămas bun de la monahii cu promisiunea că se vor întoarce și se vor revedea cât mai repede posibil și cu toată dragostea și cu ajutorul lui Dumnezeu. La întoarcere s-au cântat cântece bisericești și s-au spus rugăciuni de mulțumire și au dat slavă lui Dumnezeu că i-au dăruit această minunată zi de bucurie sufletească. 

You may also like...