Debutul Concursului Național Catehetic în Parohia Secuieni din Protoieria Bacău

În cadrul concursului catehetic dedicat Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al-XX-lea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 10.02.2025 având ca locație școala gimnazială din comuna Secuieni, județul Bacău, un grup de 25 copii de la Centrul catehetic „Sfânta Muceniță Filofteea” s-au reîntâlnit, sub îndrumarea preotului paroh Sandu Traian pentru a desfășura alte două teme ale proiectului.

La începutul întâlnirii s-a amintit despre lecția de istorie cu tema intitulată „Autocefalia B.O.R. și 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române” susținută de catre domnul profesor de istorie Martinescu Dan Alin în luna ianuarie 2025.

Părintele profesor de religie Dăscălașu Vlăduț de la Școala Gimnazială Secuieni, colaborator al acestui proiect catehetic a susținut cateheza cu titlul „Rolul duhovnicului în viața credincioșilor” alături de preotul paroh Sandu Traian. După ce copiii au fost introduși în importanța și necesitatea Sfintei Taine a Mărturisirii în Biserică, aceștia au povestit fiecare despre întâlnirea cu părintele lor duhovnic de la Biserică.

Din această cateheză, copiii au înțeles că rolul preotului duhovnic, în virtutea puterii cu care a fost investit de către Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, este acela de a vindeca și ușura sufletul omului de ce este rău și împovărător, dacă acesta se căiește. Prin căință se înțelege părerea de rău pentru toate faptele rele făcute cu lucrul, cu cuvântul sau cu gândul și făgaduința sinceră înaintea lui Dumnezeu că se va îndrepta.

Următoarea temă a întâlnirii cu copiii intitulată „Atelier de lucru mari duhovnici și mărturisitori ortodocși români din secolul al-XX-lea” din cadrul proiectului a fost susținută sub îndrumarea doamnei profesor de limba și literatura română Gavrilă Corina.

Această activitate a constat în prezentarea vieții duhovnicești de către doamna profesoară și copii a câtorva duhovnici precum Părintele Arsenie Boca, Părintele Cleopa Ilie, Părintele Paisie Olaru, Părintele Iustin Pârvu, Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Daniil Sihastrul, Părintele Ilie Lăcătușu, Părintele Dumitru Stăniloae. La acest atelier duhovnicesc copiii au pictat portretele acestor părinți duhovnici după care le-au expus în holul școliii.

La finalul întâlnirii, copiii au fost serviți de către coordonatorii proiectului cu pizza, prăjituri și sucuri, bucurându-se și de faptul că aceste activități duhovnicești vor continua și cu pelerinaj la părinți duhovnici.

You may also like...