„Biserica – Lăcaș al lui Dumnezeu și casă a copiilor” la Parohia Secuieni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Ioachim, în perioada 30 august – 3 septembrie 2021 Parohia Secuieni a organizat la inițiativa preotului paroh Sandu Traian Școala de Vară cu titlul „Biserica – Lăcaș al Lui Dumnezeu și casă a copiilor”  la care au participat un număr de 25 copii, cu implicarea și ajutorul Mănăstirilor Ciolpani și Runc, a cadrelor medicale din Comuna Secuieni, a conducerii Primăriei Secuieni și a Școlii Gimnaziale din localitate.

În această perioadă binecuvântată de Dumnezeu copiii din Parohia Secuieni biserica „Sfinții Voivozi Mihail și Gavriil” s-au putut bucura de vizitarea și cunoașterea mănăstirilor ortodoxe din eparhia noastră, iar temele de activitate s-au derulat diferit de la o zi la cealaltă copiii implicându-se cu bucurie și atenție.

Astfel că în prima zi respectiv având colaborarea conducerii Școlii Gimnaziale din Secuieni s-a purces la vizitarea Mănăstirilor Ciolpani și Runc unde copiii au fost primiți cu dragoste și căldură sufletească de monahiile și monahii mănăstirilor. Măicuțele Serafima și Teodosia după ce le-au arătat și vorbit copiilor împărtășindu-le din sfaturi și învățături despre mănăstire, despre Dumnezeu și viața morală le-au oferit celor mici daruri constând în icoane, cărți, mâncare, dulciuri și sucuri . De la acest colț de rai s-a mers la vizitarea Mănăstirii Runc de lângă orașul Buhuși unde la fel, părinții călugări de aici le-au oferit aceeași dragoste și învățături frumoase copiilor.

A doua zi având ca temă igiena și apărarea sănătății în contextul pandemiei actuale am primit vizita doamnei doctor Loghina Cristina de la dispensarul medical din Comuna Secuieni care le-a prezentat copiilor ce măsuri trebuie luate pentru a preveni îmbolnăvirile. La finalul zilei copiii au primit o masă caldă, dulciuri și sucuri la Așezământul social filantropic al Parohiei Sfinții Voivozi Secuieni.

Cu prilejul începerii Anului Bisericesc Ortodox la 1septembrie s-a derulat a treia zi de activitate a Școlii de vară copiii participând la Sfânta Liturghie in sfântă biserică cântând cântece religioase și rugându-se la Bunul Dumnezeu să îi ocrotească. La final, aceștia au fost împărtășiți cu Sfintele Taine de către duhovnicul lor, părintele Traian, care le-a prezentat și o cateheză despre anul bisericesc și importanța Sfintei Liturghii pentru viața noastră.

În ultimele două zile, copiii au primit vizita doamnei Olteanu Cătălina asistentă medicală comunitară din cadrul Primăriei Secuieni Bacău care i-a învățat teoretic dar le-a arătat și practic tehnicile de prim ajutor ce trebuie folosite în cazul unor posibile accidentări . Ultima temă a Școlii de vară a fost păstrarea curățeniei în comunitatea din care facem parte. De aceea copiii s-au oferit în mod voluntar să strângă din curtea și cimitirul bisericii noastre deșeuri din plastic și hârtie în saci menajeri ecologici .

Încheind în acest mod de activitate fizică Școala de Vară de anul acesta de la Parohia Secuieni, copiii care au fost implicați în acest proiect au fost mulțumiți sufletește, au înțeles cum Biserica lui Hristos se face Casă și pentru ei, iar dorința lor este de a se apropia și mai mult de Dumnezeu și Biserică a crescut fiindcă astfel se simt ocrotiți și valoroși spiritual.

 

You may also like...