Activități cu tinerii din Parohia Secuieni, Protoieria Bacău, prilejuite de Concursul Național Catehetic

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, la Centrul Catehetic pentru Copii „Sfânta Muceniță Filofteia” de la Parohia Secuieni, în parteneriat cu Școala Gimnazială Secuieni, începând cu data de 27 martie 2023 în cadrul Concursului Național Catehetic „Tineri și vârstnici să laude numele Domnului”, s-au desfășurat activități și întâlniri cu copiii de la centru și vârstnici din comunitate pe diferite teme religioase și moral sociale. Proiectul se va finaliza la sfârșitul lunii Mai, iar coordonatorii. acestui proiect sunt preotul paroh Sandu Traian, preot Dăscălașu Vlăduț profesor de religie, și doamna profesoara Gavrilă Corina Elena de Limba și Literatura Română.

Prima întâlnire din cadrul proiectului a fost susținută de părintele Dăscălașu Vlăduț la Școala Gimnazială din comuna Secuieni și de către doamna profesoara Gavrilă Corina care au prezentat două teme celor 30 de copii. În prima temă părintele a susținut cateheză  intitulată „Sfinții modele de viețuire pentru tineri”.

A doua temă susținută de doamna profesoara „Chipuri de sfinți înaintați în vârstă”,  cerc de literatură. Acest „cerc de literatură” a continuat și la următoarea activitate a proiectului catehetic, copiii prezentând fiecare sub îndrumarea doamnei profesoare de limba română sub formă citită sau de povestire din cărți de literatură școlară. Povestirile sau poeziile erau despre legăturile bazate pe dragostea și afecțiunea ce se formează în timp dintre bunici și nepoții , dintre copii și cei mai în vârstă. Dintre copii au scris inspirați singuri despre prețuirea și respectul care l datorează celor mai în vârstă.

Următoarea temă și întâlnire cu copiii și cei în vârstă s a desfășurat în prezența părintelui Simion Dandu în vârstă de 73 de ani de la Mănăstirea Tisa Silvestri „Bunavestire” invitat de părintele coordonator Sandu Traian, să prezinte copiilor cateheza „Drepții Vechiului Testament și Sfinții înaintați în vârstă ai Noului Testament”. Părintele Simion la sfârșitul catehezei le a împărtășit copiilor din experiența sa de viață și mai ales de pe băncile școlii. Copiii au aflat și învățat despre importanța educației începând din familie atât de la părinți cât și de la cei mai în vârstă . Aceasta educație și formare ,a spus părintele , trebuie continuată la școală dar să nu uităm cea mai importantă pentru formarea spirituală sănătoasă a copiilor este Biserica lui Hristos prin sfinții Săi. Aceștia vor fi modelele de viețuire pentru toți oamenii de toate vârstele și din toate timpurile.  

La sfârșitul fiecărei activități din cadrul proiectului copiii sau bucurat primind din partea parohiei si a cadrelor didactice dulciuri, plăcinte sucuri dar și pască însoțită de oua roșii produse proaspete specifice acestei perioade Pascale . Copiii au fost binecuvântați și li s-au citit rugăciuni pentru învățare ușoară de către preoții prezenți. 

You may also like...